Политика

ЦИК планира 10 млн. лв. за подготовка и провеждане на местните избори

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) одобриха план-сметка за подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници, за които Министерският съвет одобри общо 70,7 млн. лева, съобщи БНР.

За организация и техническа подготовка на местния вот са предвидени 10 милиона лева.
350 хил. лв. ще бъдат похарчени за възаграждения на лицата, които са заети по трудови и граждански дговори, а 8 950 000 лева са за отпечатване на бюлетините и обработка на данните.

Разяснителната кампания за начина на гласуване са предвидени 600 000 лева, а за обучение на членовете в избирателните комисии – 100 000 лева.

Миналата седмица на първата пресконференция на ЦИК за местните избори беше обявен срокът за подаване на документи за участие на парттии и коалиции във вота на 27 октомври – от 2 септември до 11 септември, всеки ден от 9 до 17 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I“).
С решение на Централната избирателна комисия до момента са назначени всички 265 общински избирателни комисии.

 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев напомни, че
това са първите избори, в които фирми могат да финансират предизборната кампания на политическите сили.

Той припомни още, че на изборите тази есен действа правилото за уседналостта, според което избирателите и кандидатите трябва да са живели с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място не по-малко от шест месеца преди 27 октомври.

Източник: 24novini.bg

Свързани новини

Следят с дрон пожара в ”Дунарит”

Веси

Парите за медии в кампанията за ЕП нарастват с милион за седмица

Politic

Турците гласуват за местни избори

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.