Политика

Харалан Александров: Тънка е границата между София и Сотиря

Нарастващите социални и властови неравенства преразпределят сигурността-важен елемент от качеството на живот. Има територии, от които се е оттеглило обществото. Те започват да се превръщат в гета. Това каза социалният антрополог Харалан Александров по БТВ по повод блудството в село Сотиря.
Всички имаме разрушителна, насилническа част. Добре е да си даваме сметка за това. Тънка е границата между София и Сотиря. В момента българската средна класа е втренчено в елита. Гетото също е втренчено в елита. Жертвите винаги искат по-строги мерки. Грижата за култивация на нравите е занемарена в много територии. Има примитивни форми на насилие в семейството и срещу безпомощни деца.

Родителите не възприемат училището като сигурно място. Няма мобилни звена, които да бъдат сред общностите. Друг важен разговор е за ролята на църквата. За психопата е по-лесно да обича куче, отколкото човек.

Експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев допълни:

В цялото ни общество текат два процес-процес на задълбочаваща се криминализация. Родителите в гетата не са склонни да плащат децата си на училище. В Сотиря всички са познавали извършителя на предходното престъпление. Сега 68 годишен човек е блудствал с друго дете. Всички живеят заедно. Много охранителни фирми, много полиция, но има концентрация към столицата и големите населени меса. Защо това дете не е обучено за опасностите?

Властта е отговорно. Приети за закони за противодействие на престъпността. Изпълнителната власт казва, че работи, но къде е полицията? Трябва да има доброволни отряди. Трябва да се върне статута на извънщатния сътрудник. Трябва да има профилактика.

Относно убийството в Негован, той уточни: Има хора, които са маргинализирани. Как този контингент се наблюдава? Как се опитваме да дистанцираме тези хора от професии, които им помага при подбора на жертвите. Държавата не си и свършила работата докрай. Тези хора трябва да бъдат дълго разследвани, защото те са извършили и други тежки престъпления.

Източник: frognews.bg

Свързани новини

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Politic

България трета отзад напред по културно влияние в света, вижте кои са преди нас

Politic

Кметът на Несебър твори история от следствения арест

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.