Политика

Хаос с мандатите: ЦИК не позволява на Мария Габриел отказ, но на Пеевски позволи

Избраната за евродепутат не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това коментира за БТА говорителят на ЦИК по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.

 

 

„Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента.

Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник“, поясни Андреев. Затова, по думите му, след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да го направи б Брюксел, а не пред българската ЦИК.

След това изказване на Андреев въпросът за компетентността на ЦИК става особено отчетлив. Аргумент е и пазеният в тайна факт, за който 24новини.бг има сигурна информация, че

част от членовете на ЦИК не са подписали отказа на Пеевски от листата,

с каквото решение ЦИК тихо-мълком излезе 4 дни след изборите.

На 30 май се разви същият казус с Делян Пеевски. Той подава заявление да се откаже от листата, не от мандата, 4 дни след изборите (на 30 май), което само по себе си е нон-сенс, зщото да се откаже от лисатта човек има право до няколко дни преди изборите, а не след тях. Дори да умре, за него се гласува, ако това стане например 3 дни преди изборите, защото такъв е текстът на закона.

Пеевски обаче си е жив и здрав и се явява на изборите, печели мястото и 4 дни по-късно иска от ЦИК… да го отстрани от листата. За него ЦИК услужливо прилага правото и му позволява да се откаже от листата. Всъщност ако не беше, той трябваше да отиде в Брюксел, както самата ЦИК днес казва за Мария Габриел, и да се откаже там – пред Европарламента, не пред родната ЦИК. Но през това време щеше да остане без имунитет на депутат в нашето Народно събрание – нещо, което той очевидно не иска да му се случи.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Така, на практика, ЦИК призна, че прилага закона различно спрямо кандидатите на ДПС Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ и този на ГЕРБ – Мария Габриел.

Андреев обясни този парадокс с това,  че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, но той премълча, че това е отказ от участие в листата, не от манадата. В което е абсурдът – как се отказват от лисатат 4 дни след края на изборите, след като са участвали в изборите именно с тази листа?

И понеже тогава ЦИК не била обявила имената им за избрани, можело да се откажат.

Което е чисто нарушение на закона и манипулация с него, обяви пък Димитър Делчев от дясната партия ДБГ.

Той е бивш член на Правната комиия в парламенат от Реформаторите и автора на редица от промените в Изборния кодекс, действащи и сега.

Самият той попита в BTV Борисов задочно дали би обжалвал решенията на ЦИК поради тяхната незаконосъобразност. А днес именно ЦИК приложи такова съмнително решение и към самата водачка на листата на Борисов – Мария Габриел.

Андреев обясни, че след отказа в Брюксел, Народното събрание трябва да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат – Лиляна Павлова.

„Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК“, каза още той.

И не спомена изобщо такава процедура да е прилагана към Пеевски и Карадаъй, които също се отказаха, но ЦИК мина казусите им по съвсем друг параграф.

Въпросът обаче е, че схемите, в които ЦИК влиза, са подвеждане на обществеността и политическа поръчка, изпълнявана от ЦИК спрямо ДПС

чрез двойни стандарти в прилагането на закона.

{cbrelatedarticle count=“3″ /}

Те са станали евродепутати и като такива вече могат да се отказват едва в Брюксел, не и тук, пред родната ЦИК. Именно за това обстоятелство си затваря очите ЦИК. И така нарушава закона.

И понеже в последните дни се вдигна шум около казуса Пеевски и неговия мандат, както и стана ясно, че и предишният му отказ, преди 5 години, е бил незаконен и също неподписан от част от членовете на ЦИК, сега ЦИК се изплаши от обществената реакция и от обжалване пред Конституционния съд и реши вече да спази закона по отношение на Габриел и да я изпрати в Брюксел – да се отказва от мястото си на евродепутат там.

Последният ден за обжалване на хаоса с избраните евродепутати (3 от 17 са със спорни мандати – Пеевски, Кардайъ и Габриел) е в петък.

Пред Конституционния съд решенията на ЦИК може да обжалва всеки, участвал в изборите – партия, коалиция, кандидат за евродепутат, независим или Инициативен комитет.

24новини.бг следи има ли желаещи сред вече избраните евродепутати да защитят върховенството на правото у нас, като сезират КС за незаконосъобразните решения на ЦИК, свързани с Пеевскои, Габриел и Карадайъ. Засега такива смелчаци, които да оспорят отказите на вече избраните да заемат местата си, няма – нито в ляво, нито в дясно, нито в уж голямата и силна партия ГЕРБ на Бойко Борисов, чиито водач на листата – Мария Габриел – е лично засегната от решенията на ЦИК.

 • политика
 • Мария Габриел
 • Брюксел
 • Делян Пеевски

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Борисов за „Мобилност“: Малка крачка към победа

  Politic

  Напрежение в парламента заради смъртта на малката Мария

  Politic

  Полски съдия: Можеш да си варшавянин, поляк и гражданин на ЕС едновременно

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.