Политика

Фандъкова излъга: вдига данъците за старите коли и на имотните сделки

Въпреки че, в предизборната си кампания, столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да не вдига данъците, вчера стана ясно, че са направени предложения за промени в  Наредбата за определяне на размера на местните данъци, с които се увеличават данъците за колите в столицата, както и за имотните сделки.

 Вчера тя обяви това на прескнференция, на която присъстваше и

заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, който тази сутрин заяви пред БНТ, че не знае какви са били предизборните обещания на Фандъкова. 

Няма да се увеличават данъкът върху недвижимите имоти и таксата на битовите отпадъци. 

Данъкът за  възмездно придобиване на имущество се увеличава от 2.5% на 3%.

Фандъкова очаква с това увеличение да се генерират 20 млн. лв. допълнителни приходи в в бюджета, с които да се гарантира ремонта на кварталните улици и тротоари. Тя посочи, че половината от събраните средства ще бъдат предоставени на районните кметове.

За по-чист въздух, столичният кмет предлага да се увеличи данъкът за автомобилите с най-ниски еко стандарти и на тези с най-висока мощност. 

Данъкът за колите с еко стандарти 5 и 6 се запазва, като той в момента е най-ниският. За колите с най-малка мощност увеличението ще бъде от 3 до 10 лева с по-ниските еко стандарти. За автомобилите с до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лева. До 40 лева увеличение ще бъде за еко стандартите – 0, 1 и 2, а със стандарт 3 – 4 увеличението ще бъде със 17 лева.

„Това са незначителни увеличения, които са посилни за всеки“, коментира Фандъкова увеличението. 

Тя очаква с вдигането на данъка на автомобилите приходите да достигнат до 18 млн. лв. през 2020 г.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Парите ще са насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини и озеленяване.

„Трябва да разберем, че трябва да се вземат мерки, ако искаме да намалим трафика. Когато колите се увеличават, това означава по-мръсен въздух“, подчерта кметицата. Според нея, който замърсява, трябва да плаща повече.

 • Йорданка Фандъкова
 • имотни сделки
 • коли
 • данъци
 • София

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Великобритания гласува на извънредни парламентарни избори

  Politic

  Иранскии изтребител се разби, пилотите оцеляха

  Politic

  Ураган и градушка унищожиха посевите на половин България

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.