Политика

Турски министър се похвали с намеса в българско законодателство

Напрежението между България и Турция се покачи след изказване на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. В предизборна реч министърът коментира поправките в Закона за вероизповеданията в България като обясни, че са били насочени срещу ограничаване на свободи и срещу конкретна религия. 

Чавушоглу подчертава, че след намеса на турската държава поправките са отхвурлени.

Става въпрос за внесените от ВМРО предложения за ограничаване на правото за приемане на дарения към вероизповеданията, получаващи държавна субсидия от външни за страната обекти.

Тази поправка беше отхвърлена днес като ДПС гласуваха против, а ГЕРБ се въздържаха. В същото време депутатите разсрочиха дълговете на Главното мюфтийство от 8 млн. лева за 10 години, за да  може държавата да им плати субсидията от 15 млн. лева.

От българското външно министерство потвърдиха за проведен телефонен разговор между външните министри, по искане на турския външен министър. Той изразил притеснения от поправките в закона, които, според него, били насочени срещу мюсюлманската общност,

съобщава Нова телевизия.

Според МВнР министър Захариева е обяснила, че измененията не са насочени срещу определена религия.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

А днес министър Захариева е привикала турския посланик у нас след публичното изказване на Чавушоглу. А от МВнР посочват, че изказването е направено в предизборна обстановка в Турция, опитвайки да намалят скандала.

Проблемът, обаче, не е дали Захариева е привикала посланика, а първият разговор, който е провела с турския си колега.

Обаждането от страна на Турция заради законови поправки, касаещи вероизповеданията у нас, може да бъде тълкувано като доказателство за твърденията на редица експерти, че Турция плаща много пари на българското мюфтийство и се опитва да си осигури влияние в страните чрез религията – ислям.

При подобна ситуация привикването на посланик изглежда прекалено малка стъпка, дали България ще защити по-добре националния си суверенитет, е големият въпрос.

 • Турция
 • външен министър
 • Закон за вероизповеданията

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Агенцията по вписванията: проблемите в Търговския регистър вече се решават

  Politic

  Самолет за Германия кацна по погрешка в Шотландия

  Politic

  Волен Сидеров: Този КСНС не беше домислен добре (видео)

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.