Политика

Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от съда.

Мотивите на състава с председателя съдия Татяна Костадинова са свързани с логото на политическата сила, основана от телевизионния водещ Слави Трифонов.

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката”, посочва съдебният състав.

Тълкувано е и самото име на партията: „Изразът няма такава/няма такъв…” би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции,пише бтв. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида”.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

 

Свързани новини

Веселин Марешки подкрепи инициативата на австрийския канцлер за отмяна на 1000 регулации в ЕС

Politic

Медиите получиха право да не заличават информация за обществено опасни хора

Politic

Проф. Иво Петров влиза в листата на ГЕРБ в София

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.