Политика

Съдът не регистрира партията на Слави Трифонов

Софийският градски съд отказа да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. 

Мотивът на съдебния състав, председателстван от Татяна Костадинова е, че

„използването на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката.“

Според съда представеното графично изображение не само не разколебава, но и засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на политическата формация, съдът счита, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида“, пише още в мотивите на решението на Софийският градски съд. 

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

 • съд
 • регистрация
 • партия
 • Слави Трифонов

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Красимир Ципов: Калпакчиев да обясни за Полфрийман (видео)

  Politic

  Засилен трафик на българо-гръцката граница

  Politic

  Манолова на протеста: Одит на всички разрешителни за строеж! (видео)

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.