Политика

Седма присъда срещу България заради Цветанов, пак народът плаща

Периодът, в който втприят човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов беше министър на вътрешнита работи в първия кабинет на Бойко Борисов несъмнено се помни с шумните акции като „Медиузите“ и „Октопод“.

 

За този период България получи и седмо наказание от Европейския съд за правата на човека. Този път страната ни е осъдена да плати 19 хил. евро обезщетение на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов заради нарушаване на Европейската конвенция за човешките права и основните свободи, гарантиращи, забраната за унизително третиране, презумпцията за невинност, защитата на дома и личния живот и правото на ефективни правни средства за защита.

 

До момента страната ни е осъдена по още шест дела от това време с подобни нарушения по делата, заведени от Борислав Гуцанов и Данаил Славов (задържани в операция „Медузите“), Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови (задържани в операция „Октопод), Тони Костадинов (задържан в операция „Касоразбивачите“).

Тенчо Попов е задържан на 1 април 2010 година в кантората на съпругата си по унизителен и не отговарящ на правата на човека начин.
По същото време са задържани и бившият министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров в обвинение за корупция.

Сантиров и Попов бяха обвинени, че са посредничили на Цонев да предаде подкуп на следователя Петьо Петров, който водел разследването за обществена поръчка за системата за свързаност на армията „Странджа-2“.

И тримата са задържани зрелищно, но към момента решение на ЕСПЧ срещу България има само по делото, заведено от Попов и съпругата му.

Полицаите нахълтали в нотариалната кантора на съпругата на Попов с маски, без обозначение, че са служители на реда и без да се представят. Попов се насочва към вратата, тъй като секретарката вика за обир, а полицай го хваща за врата, удря главата му във вратата и после го събаря на земята.

Според ЕСПЧ начинът на задържане е непропорционален, тъй като Попов не бил агресивен.

Освен упражнената сила, полицаите не са имали и съдебна заповед за претърсване и нахлуване в офиса.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Полицаите опитали да заснемат Тенчо Попов, но той се обръща така, че на камерата да се види разбитото му лице, за което получава й шамар. След самата акция Попов подава и жалба до Софийска районна прокуратура заради третирането му, но с процедурни хватки разследването се бави до изтичане на давностния срок.

ЕСПЧ тълкува изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, премиера Бойко Борисов и заместник-градския прокурор Роман Василев.

Според съдиите Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност на Тенчо Попов с изказването си пред агенция „Фокус“ – „Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин.“

Думите на Борисов и Василев съдиите приемат, че по-скоро се отнасят до Николай Цонев и не са взети предвид.

 • Цветан Цветанов
 • ЕСПЧ
 • Тенчо Попов
 • вътрешен министър

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Лекарствената агенция вероятно ще блокира лекарствата за стомах с ранитидин

  Politic

  Нинова се разплака за Ламбо: Вселена беше той от талант, емоция, мъдрост (видео)

  Politic

  Една година затвор условно с 3 г. изпитателен срок за ало измамник в Хасково

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.