Политика

Румен Радев: Трябва промяна или улицата ще помете статуквото

„Времето за промяна изтича неуморимо, така както изтичат навън младите и трудоспособни хора, затова моят призив е още сега, в тази парламентарна сесия да се концентрират узилия за важни за бъдещето на страната решения. Или апатията ще продължи да обхваща България, или улицата ще помете статуквото, ако това не се случи“, заяви президентът Румен Радев днес от парламентарната трибуна в речта си за откриването на осмата сесия на Народното събрание след лятната ваканция.

„Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Българите очакват вашите отговорни действия“, допълни той. 

„Наред с обсъждането на редица икономически и статистически показатели не трябва да пропускаме факта, че България продължава да губи хората и че голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг отхора, които трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и получават още повече власт“,

заяви Радев в речта си. 

Според него

„при такава форма на развитие няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, затова е нужна промяна“. 

„Трябва промяна, която да засили гражданското участие и контрола върху управлението, както и да направи институциите по-прозрачни“, уточни президентът.

Радев смята, че „е необходима силна държава с ясни правила и ред, които да работят за народа и да се спазват от всички“.

„Такава примяна не може да е дело на отделна личност, група хора или партия. За такава промяна виждам ролята на парламента, като държавен орган и като най-висока трибуна за дебат и за решения“, уточни президентът. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Според Румен Радев

премиерът Бойко Борисов не трябва да предлага за одобрение пред парламента само състава на Министерския съвет, но и своята програма за управление. 

Президентът иска също

правителството да се отчита ежегодно пред Народното събрание за своята дейност,

а министър-председателят всеки месец да се появява поне веднъж в парламента и да отговаря на общи въпроси по политиката на правителството. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Възстановяването на контрола ще е стъпка към добрите практики на парламентаризма.

Парламентът трябва да пресече още тази година порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаден излишък без обосновка и без санкции“,

допълва Радев мерките, които смята, че трябва да се обсъдят възможно най-бързо. Според него практиката на харчене на излишъка „създава условия за корупция“.

Президентът също така смята, че законодателният процес е непредвидим, тъй като все повече закони се променят кардинално чрез преходни и заключителни разпоредби, с което се избягва общественото обсъждане. 

„Време е местната власт да е по-инициативна и отговорна, като има реална финансова децентрализация. По този начин ще има по-голяма гражданска активност, защото в момента общините зависят от правителството, а финансирането е по тяснопартийни критерии“, допълни изказването си той. 

Радев иска да се обмисли и възможността за индивидуална конституционна жалба,

която може да бъде превърната в инструмент за граждански контрол върху законодателната власт.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Държавният глава иска да се върне машинното гласуване, да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване и да се направят съответните законодателни промени, с които българите по рождение, които имат двойно гражданство, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент. 

„Не може тези хора да внасят в България повече средства отколкото преките чужди инвеститоери и да не могат да вземат участие в българската политика“,

заяви Радев. 

Според него хората, които са учили в чужбина и имат опит там, биха донесли ползи за България, а и ще имат стимул да се завърнат в страната.

Радев заяви, че

„приоритет на държавната политика трябва да е образованието, което да е подкрепено по-значимо със законови и финансови мерки, за да просперираме като нация.“

„Мое лично убеждение е, че отправените от мен предложения, са пътят към постигането на целите ни“, завърши речта си държавният глава.

 • румен радев
 • Народно събрание
 • президент

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  ”Таймс” прогнозира оставка на Тереза Мей в петък

  Politic

  Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите

  Politic

  Роб и управник не се будят нито от слово, нито от картечницата на отец Матей

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.