Политика

Радев наложи вето на самолетите за 2,2 млрд. лв.

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от САЩ. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

„Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие

и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно“, подчертава президентът в мотивите си.

Той цитира решение на Конституционния съд (Решение № 9 от 1999 г. по к.д. № 8/1999 г.) за необходимостта от неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията.

„Предвид това законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети Ф-16 Блок 70, следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“, посочва Румен Радев.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Според него поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица

важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

„Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“.

На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав.

На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори“,

се посочва в мотивите на президента. Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление за медиите след държавното си посещение в Хърватия, посочва прессекретариатът на държавния глава.

 • политика
 • румен радев
 • вето
 • самолети
 • актуализация на бюджета

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Кворум има и без Цветанов, депутатите се събраха и решиха…

  Politic

  Радан Кънев оглави листата на „Демократична България“ за евровота

  Politic

  Борисов очаква атака тип „Костинброд“

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.