Политика

Приоритет за Цацаров е разкриването на корупция при лицата на висши длъжности (видео)

Постоянен медиен мониторинг, Консултативен съвет на КПКОНПИ, нови механизми за проверяване а почтеността на служителите в КПКОНПИ и нови правомощия на инспектората на комисията, както и създаване на поресцентър към КПКОНПИ. Това са част от мерките, които кандидатът за председател на КПКОНПИ и сегашен главен прокурор Сотир цацаров представи по време на изслушването му днес в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание.

За позицията има двама кандидати – сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и народният представител от „Воля“ Симеон Найденов. 

По време на представянето на концепцията си Сотир Цацаров заяви, че се налага

създаване на нов механизъм за проверка на почтеността на служителите на КПКОНПИ и нови правомощия на инспектората на комисията. 

„Нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран, общо взето комисията ще започне от този избор и ще започне да гради работата си от този момент. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната й работа, Комисията има своите постижения“, подчерта той. 

Според него е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията.

„Общата численост на администрация по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време фактът е, че броят й е закрепен в поднормативен акт“, обясни Цацаров. 

„Очевидно, налага се да се предприемат незабавни действия за създаването на нов проект за правилник на КПКОНПИ, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, нов механизъм за проверка на почтеност на служителите, нови правомощия на инспектората на комисията“, изтъкна той и добави, че е естествено всички добри практики, свързани с назначаване на служители, техния подбор и прочее, трябва да бъдат запазени

За Цацаров приоритетно направление на дейност би било противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи публични и висши длъжности. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„При личен състав на комисията от 482 щатни бройки, 7 % са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко противодействие на корупцията. Всичко друго е обща администрация, превенция на корупцията, конфликт на интереси, публичен регистър и прочее. При всички случаи броят на служителите в тази дирекция трябва да бъде увеличен. Изрично искам да кажа, че не предвиждам, каквито и да е увеличение на щата, било на отделни дирекции, било на цялата комисия, които да се дължат на абсолютното им увеличение“, обясни той.

Сотир Цацаров отбеляза и необходимостта от кадрово обезпечаване на дирекция конфликт на интереси с подготвени юристи. 

„Предвиждам и увеличаване на случаите, в които производството за установяване на конфликт на интереси започва от медийни публикации“, допълни той и коментира, че в концепцията си е заложил необходимост от въвеждане на медиен мониторинг.

„Става дума за ежедневен мониторинг при напълно равно третиране на всички медии като източник на информация. По закон именно този медиен мониторинг и източниците от публикациите от средствата за масова комуникация се приравняват на сигнал. Този сигнал може да е източник на данни за корупция, за конфликт на интереси, може да идентифицира риск, който налага отправяне на предложения за антикорупционни мерки, може да дава данни за недостатъци в работата на самата комисия“, обясни Цацаров. 

„Предвиждам разработването насъвсем ясни правила за приемане, регистриране и проверка на сигнала и уведомяване на подателя на сигнала за съответните мерки. Предвиждам нов образец на сигнал“, заяви кандидатът за председател на КПКОНПИ и добпълни, че предвижда предприемане на мерки за защита на подателя на сигнала.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

В концепцията на Цацаров е заложено и създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ,

който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск, стана ясно от представянето на кандидата. 

„Под консултативен съвет разбирам съвет, в който да са привлечени утвърдени юристи и учени по съответни специалности, чиито опит и знания да бъдат използвани именно при тези експертни становища по отношение на законопроектите на изпълнителната власт“, обясни Цацаров.

Сегашният главен прокурор предвижда и създаване на пресцентър на КПКОНПИ, за да се постигне еднаква осведоменост на медиите и гражданите относно работата на Антикорупционния орган, както и неговата работа да е басолютно прозрачна и публична.

 • Сотир Цацаров
 • председатрел
 • КПКОНПИ
 • Народно събрание
 • видео

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Съпругът на Салма Хайек дарява 100 млн. евро за ”Нотр Дам”

  Politic

  Заместничката на Цачева временно сяда в министерското кресло

  Politic

  Държавата пласира ДЦК заради изтребителите*

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.