Политика

Приеха окончателно Бюджета на НЗОК за 2020 година (видео)

Депутатите приеха на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за 2020 година. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4,7 млрд. лв. 

Допълнително бяха отпуснати 6 млн. лева от резерва за здравноосиурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

99,9 млн. лева бяха преразпределени за лекарствени продукти.

68 млн. лева са предназначени за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, за  за домашно лечение на територията на страната.

31,9 млн. лв. са разпределени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Народните представители запазиха размерът на 8 % здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Пред журналисти в Народното събрание министърът на здравеопазването

Кирил Ананиев заяви, че с Бюджета на НЗОК за 2020 година „се осигуряват повече средства, но не за същите дейности, както казват, а има и много нови дейности.“

По думите му хората няма да са ощетени с парите за лекарства.

„Тези лица, които са започнали лечението си преди 18-годишна възраст, необходимият ресурс за лечението продължава. Тоест, ще продължат да се финансират и след навършване на 18 години“, допълни той.

 • Народно събрание
 • бюджет на НЗОК
 • 2020 година
 • Кирил Ананиев
 • видео

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Борисов критикуван от „Репортери без граници“

  Politic

  След прегласуване: субсидията за партиите стана 8 лв. на глас

  Politic

  Елена Йончева: Ще победим на тези избори, защото нашата кауза е справедлива

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.