Избори Политика

Председателят на ПЕС Сергей Станишев: ЕНП превърна Европейския съюз в наказателен съюз!

Доходите са ниски, защото тръгваме от ниско ниво, завещано от БСП, изтъква кандидатът за евродепутат от ГЕРБ

Няма да има националистическо цунами!

За това бе категоричен президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от БСП Сергей Станишев в дебат по БТВ с кандидата на ГЕРБ Андрей Ковачев.

Двамата влязоха в остър спор още в началото на разговора.

Андрей Ковачев заяви, че трябва да има промени в политиката на ЕС. Станишев репликира, че е странно ЕНП, която доминира Европейската комисия през последните десет години, да говори за промени.

„ЕНП ще има най-много евродепутати и няма как да се направи ляв завой. Ние предлагаме най-реалната промяна на Европа, базирана на икономиката“, посочи Андрей Ковачев. „Без икономиката и генериране на нови работни места и БВП няма как да има социални придобивки“, добави кандидатът от ГЕРБ.

„Десните наложиха политиката на затягане на коланите. По инициатива на социалдемократа от Швеция Стефан Льобен се прие декларация за социалния стълб“, припомни президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него най-важното е, че на изборите няма да има националистическо цунами, целта на социалистите е да променим посоката заедно с мнозинство от зелените и левите.

„Основният проблем на ЕНП е политиката на орязване. Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица“, посочи Станишев.

Политиката на бюджетни икономии превърна Европейския съюз, който е бил винаги съюз на надеждата, в наказателен съюз, изтъкна Станишев.

На това Ковачев отговори с цитат на Маргарет Тачър, че проблемът на социалистите започва, когато свършват чуждите пари. Според неко няма орязване, а консолидация на макроикономическата рамка. Растежът не става с декларации, а с икономика.

Всичко е въпрос на приоритети – къде харчиш парите, репликира Станишев. И припомни, че когато той е бил премиер, пенсиите са били увеличени с 80%, а фискалният резерв, който е оставен на кабинета на Борисов е бил 8 мириарда.

Къде видяхте в България орязване на разходите, попита Ковачев. И припомни политиките на правителството в областта на доходите.

Няма да кажа, че нищо не се прави, но догонването трябва да е по-бързо, посочи Станишев.

Ние тръгваме от ниско ниво, завещано от вашата партия, каза пък Ковачев.

Двамата отговориха и на въпроси, свързани с борбата с корупцията.

„Корупцията не е български феномен, това е бич за обществото и поставихме високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения“, каза Ковачев. И посъветва БСП да прилага „високите стандарти на ГЕРБ“ със замесените в подобни скандали свои членове.

„Ние подкрепяме инициативата за европейска прокуратура, а ОЛАФ показва, че има под 2% нередности у нас“, заяви кандидатът на ГЕРБ.

„Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен“, репликира Станишев. „Основното внимание трябва да е насочено към контрола на публичните средства. Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа, но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове. Европейската прокуратура е стъпка в правилна посока“, посочи Станишев.

Ковачев репликира, че когато е бил премиер „не е давал свои хора на вълците“, на което Станишев отговори, че „това не е вярно“. „Имаше освобождавани министри заради подозрения“, припомни президентът на ПЕС.

Двамата говориха и по темата за минималната европейска заплата.

„Дебатът е дали трябва да има обща база за определянето й, не трябва да излиза фалшива новина, няма как да има единна минимална заплата както е в Люксембург, така да е и в България“, каза Ковачев. В отговор Сергей Станишев каза, че „това е основа на бъдещ пакт за устойчиво развитие, трябва да има данък финансови транзакции и оттам ще дойде ресурс“.

„Необходимо е да има догонващо развитие, социалистите са доказали, че ако искаме да направим нещо социално, ние намираме ресурси“, посочи Станишев.

Президентът на ПЕС каза, че годишно 850 млрд. евро не влизат в бюджета на ЕС заради огромните корпорации – Фейсбук, Гугъл, Амазон, които генерират огромни печалби в Европа, избягват данъчно облагане в Съюза. „Да си плащат там, където произвеждат“, категоричен е Станишев и добави, че само социална Европа ще реши проблемите в страните.

„Най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Искам да благодаря на г-н Ковачев за подкрепата за моя доклад за Шенген. Това е пълно безобразие. Ние сме изпълнили всички критерии и може да бъдете сигурни, че по тези теми ще работим заедно и ще защитаваме българските национални интереси. Има тенденция за двойни стандарти. Това е дразнещо и българинът го усеща. Искам да се обърна към избирателите да мислят добре и да мислят за бъдещето на децата си. БСП е носител на промяната в България“, разкри Сергей Станишев.

За финал и двамата кандидати обявиха категорично, че нямат никакви притеснения да бъдат проверени по повод искането на главния прокурор да получи цялата налична в ДАНС информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

източник епицентър бг

Свързани новини

Кола уби дете в Морската градина във Варна

Politic

Медведев спря Григор за финал на US Open

Politic

Елтън Джон подкрепи Клуни за бойкот на хотелите на Бруней

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.