България

Празници за богати, празници за бедни. Елате ни вижте!

Коледа е и си мисля: Колко му трябва на човек да е щастлив? Пенсионирана учителка се наредила на благотворителна опашка пред ресторант: Една топла супа и наденичката с бобец ми стигат. Топли и вкусни са. Защо е там – тя си знае. И ние знаем… До нея млад, премръзнал в тънко палто мъж мечтае автогарите и гарите да не се заключват по празниците, та да полегне на топло…

В моловете е суматоха. Два часа чакане с колата, да се отвори място на паркинга. После те поема ниагароподобния поток. Роботи с трескави погледи, програмирани да харчат, да са в играта. Елате ни вижте!

Рояк политици са се пръснали по слънчеви острови, подложили бели тела под журещо слънце. Ядрото е в Дубай. По традиция. Бутици, шампанско, колие за съпругата, колие за любовницата – чували сте как е.

НСО – верен страж на Родината… Пардон – на елита. Денем и нощем, на празник и в делник. Винаги верни на управляващите. И на Доган и Пеевски, естествено. Лимузини хвърчат, шофьорите носят пакети, торби с покупки, подаръци за роднини и началници – чели сте как е.

Вик в празничното утро: В Перник пуснали водата! Глъч и суматоха. Пълнят се бидони, перат се дрехи и чаршафи, къпят се бебета и болни, печките поемат гозбите. Покрай суетнята увеличили цените на водата, ама кой да ти гледа… Нали се позамихме!

Правителството с горд отчет за празника. Подредена държава, ширнали се полета и магистрали. Помислено е за всички: за бедни, за богати. За вторите доста по-щедро – досещате се как е.

Премиерът поздравява и желае много здраве. И да сме заедно, – пише го във Фейсбук.

Президентът и той с топли пожелания към всички.

Така се прави по Коледа.

Летят есемеси, сипят се поздравления, вдигат се наздравици. Търговска жътва – усещате как е.

Българите в чужбина изпратили един милиард на българите в България. Така родители и роднини турят нещо прилично на трапезата. Властта нарича това „инвестиции отвън“. Но вие, естествено, знаете как е…

Помните ли Юго, Виктор Юго? Казал някога: Бедност и богатство – два сравними гряха.

Има една българска поговорка: Сит на гладния не вярва.

По Рождество много личи…

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

Свързани новини

Разкриха нова вреда от яйцата

Politic

Ел Маестро: В България беше малко странно

Politic

Голямо дерби в Милано! Интер отново удари „росонерите“ в шоу с пет гола

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.