Политика

Правителството похарчи 2.7 млрд. лева само за час

Само за час миналата сряда правителството се разпореди с близо 2.7 млрд. лева. Това се случи с поредица решения за отпускане на допълнителни разходи на различни министерства и агенции и за пренасочване на ресурси от едни пера и звена към други.

 

 

Средствата ще се похарчат за дострояването на автомагистрала „Хемус“, за ремонти на пътищата, за снегопочистване, за скенери на митниците, за укрепване на хакнатата мрежа на НАП, за коледни бонуси на МВР и други. Част от тях ще се похарчат и за нов правителствен самолет.

Най-големият извънреден разход ще е за магистрала „Хемус“ – 1.38 млрд. лв. за строителството на 89 километра.

Става въпрос за отсечката от връзката с шосето Русе – Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово – Буховци.

Както в края на миналата година, когато правителството задели 1.34 млрд. лева от излишъка за 134 километра от „Хемус“ и с последващо постановление даде парите на държавното предприятие „Автомагистрали“, така и сега тези 1.38 млрд. лева ще се поверят на същото дружество.

Начинът за отпускането на средствата е порочен, тъй като се заобикаля провеждането на обществени поръчки и няма отчетност на парите.  „Автомагистрали“ пък няма опит, техника и персонал. То е само диспечер на милиарди левове.

Отпускането на 1.38 млрд. лв. за нови 89 километра от магистралата означава, че 1 километър ще струва 15.5 млн. лв., а няма гаранции, че няма да има и допълнителни траншове.

Правителството вдигна и тавана на разходите, които в оставащите дни до Нова година Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) може да направи. МРРБ получи картбланш да сключи договори за текущи ремонти и поддръжка на републиканските пътища до 824 млн. лева. От тях 500 млн. лв. са по обществените поръчки за текущо и зимно поддържане и за аварийни ремонти, които са със срок на изпълнение пет години. С други 350 962 401 лева се увеличава максималният размер на новите задължения за разходи, които да трупа МРРБ заради авансово плащане към „Автомагистрали“ за изграждане на участък от магистрала „Хемус“ към септември тази година.

Агенция „Пътна инфраструктура“ получава допълнително 280 млн. лв. за извършените пътни ремонти.

10.180 млн. лева са за 9.3-километровата отсечка от „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Други 16.9 млн. лева са за участъка от Драгоман до Сливница, който е част от бъдещата магистрала „Европа“. 253 млн. лева са за ремонти на участъци от републиканската пътна мрежа, като аварийно-възстановителните дейности в тръбата на тунел „Витиня“ в посока София. За този ремонт са осигурени 10 млн. лева.

С решението на правителството от сряда има и редица размествания на разходи по пера.

Коледните бонуси на МВР струват на държавата 34 млн. лева.

НАП и Агенция „Митници“ пък ще получат допълнителни 33.7 млн. лв. Агенцията по приходните получава средствата с цел укрепване и защита от хакери на комуникационната инфраструктура.

Парите за митниците са с цел закупуване на нови мобилни рентгени.

Около 3 млн. лева получава Военномедицинска академия за допълнително оборудване на операционните зали.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

МРРБ пък мести неусвоени пари към неясни мерки за подобряване на транспортната достъпност, управление на водните ресурси и геозащита. Размествания в бюджетите има и на социалното министерство, на министерството по околната среда и водите, транспортното министерство.

В сряда правителството прие да се закупи и нов правителствен самолет, след като навигационната система на правителствения „Фалкон“ се повреди и се наложи аварийно кацане, докато премиерът Бойко Борисов е в самолета. Не са поставени срокове, сума и лимит за разхода.

 • Министерски съвет
 • правителство
 • разходи
 • бюджет
 • МРРБ
 • Хемус
 • Автомагистрали
 • ВМА
 • НАП
 • АПИ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Шефът на АТР напуска поста си, Надал не е доволен от промяната

  Politic

  Десислава Атанасова: Машините не гарантират честни избори

  Politic

  Джамбазки за кметската надпревара за София: Не участваме в уредени мачове

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.