Политика

Поли Златарева към Радан Кънев: Защо никой не ви иска, г-н Кънев?

„Чух ви да казвате в едно телевизионно интервю, че не ви се ставало евродепутат, но все пак сте се съгласили да оглавите евролистата на „Демократична България“. Защо е тази жертва?“

 

С този, неочаквано искрен въпрос към заместник-председателя на ДСБ и

водач на листата на „Демократична България“ Радан Кънев започна разговорът на Поли Златарева в „Още от деня“ по БНТ снощи.

Неочаквано искрен въпрос, защото обществената БНТ отдавна не е територия на такива въпроси. Но дори и двама да са журналистите, които упорито не се отказват да питат искрено (а броят им е по-голям), тяхната професионална доблест трябва да бъде подкрепяна.

 

Разговорът на Радан Кънев и Поли Златарева трябва да се изучава в журналистическите факултети като пример как се прави от журналист и как не се прави от политик.

„Нека не го наричаме жертва. Нямах такива планове, но с оглед отказа на Светослав Малинов да води листата и последвалото решение на ръководствата на партиите от коалицията, трябваше за броени часове да реша отговорността ми налага ли такова решение. Общата преценка, беше че го налага… Аз ще заема мястото в ЕП, влизам за да спечеля едно и дай боже и повече от едно места“, отговори Радан Кънев на първия въпрос.

„Изпълнявате партийната повеля? Спасявате „Демократична България“ в случая?“, зададе уточняващ въпрос Поли Златарева.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Очаквнията на избирателите са важни за мен, не партийната повеля“, хвана се за думите й Кънев. И влезе в противоречие с предходното си изречение – че именно „последвалото решение на ръководствата на партиите от коалицията“ е било причината той да оглави листата. Тоест веднъж партийните повели определят повединето ти като политик, а 3 минути по-късно „партийните повели никога не са били важни за мен“. Така обещаващо започна разговорът между двамата.

„Ще бъдете ли в ЕНП, където са ГЕРБ, или в АЛДЕ, където са ДПС и „Зелените“? Имате такава партия – „Зелените“ – в коалицията?“, попита съвсем резонно Златарева,

визирайки политическото позициониране на избрания евродепутат, ако има такъв – дали ще е ляв, десен или либерал, след като отиде в ЕП на 27 май. Въпросът е важен именно преди изборите, за да не се окаже, че гласуваш за коалиция, обявила се за дясна, а избраният евродепутат отива при Делян Пеевски, ДПС и „Зелените“ – при либералното семейство АЛДЕ.

„Ще бъда евродепутат в групата ЕНП, за мен няма съмнения, но ще работя за промяна на ЕНП… Вярвам Тафров да влезе, при нас има свобода на преференциите“, отговори в резюме Кънев за втория в листата си Стефан Тафров и добави лишеното от политическа логика изречение, че след избора на евродепутатите от хората, щяло да има дискусия в кое семейство ще отидат.

На това опитната в политиката и предизборните финтове на стотиците интервюирани от нея политици Поли Златарева контрира:

„Той Тафров в друга група ли ще бъде?“

Не, не личеше иронията във въпроса, защото Златарева е професионалист. Но самият въпрос показа абсурдноста на ситуацията една коалиция да излъчи двама евродепутати, като единият отива при десните в Европарламента, а другият – при либералите.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Политическа гротеска, която Златарева съвсем правилно не коментира. Но разкри политическия трик отлично със съвършено точен въпрос.

„Кого избирателите ще изпратят в ЕП ще решат преференциите, но ще има дискусия в коя група ще влезе нашият представител…“, продължи да обяснява абсурда Радан Кънев. Очевидно сам съзнавайки жалката роля, която трябва да изпълнява в това интервю.

„Ще имате дискусия тепърва?!“, попита Златарева.

Невярващо, разбира се, че първо ще призовават избирателите да гласуват за тях, а после ще се разбират в кое семейство да отидат избраните от изибрателите. Защото, очевидно, волята на избиратели не определя политическата принадлежност на Радан Кънев и Стефан Тафров. Волята на избирателите е ускорителят им към Брюксел. И просто инструмент да станат евродепутати. А какво ще защитават там и дали ще е дясно то, според обяснението на Кънев, нямало значение.

„Няма как наш представител да е в една група с Делян Пеевски“, каза той за АЛДЕ. Но именно в АЛДЕ или друго семейство, недясно, заяви по-рано, че ще отиде Стефан Тафров. Още като го спрягаха за водач на листата.

„Аз си спомням, че г-н Пеевски се отказа да бъде евродепутат преди. Не се заричайте, може да надделее г-н Тафров, и вие да си промените мнението…“, припомни Златарева на Радан Кънев предходните евроизбори, когато Пеевски действително не замина за европарламента, макар и избран. Тя намекна с бележката си, че действително Кънев може да изпадне в неудобната ситуация вторият в листата му, да му стане конкурент в Европарламента.

„Пълен абсурд!“, „Политически позор“, „Заради властта и заплатите от по 8 хил. евро политически уж мъже заприличват на компаньонки“, коментираха трима от потребителите в социалната мрежа Фейсбук под ожесточени коментари за това интервю на Радан Кънев. Другите са нецензурни и не можем да си позволим да цитираме.

„Важно е не в коя група, а коя политика ще защитават нашите евродепутати“, каза Кънев.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Изумително за десен човек, смятащ себе си за лидер, чиято политическа принадлежност

не зависи от неговите възгледи, а от това дали споделя възгледите си в компанията на ГЕРБ или не.

Тоест, ако ГЕРБ са за валутния борд, въведен от Костов, Радан Кънев ще е иска бордът да се премахне (защото и ГЕРБ го подкрепя). Така излиза. И показа озадачаваща политическа дезориентация на Радан Кънев начело на тази листа, която очевидно смята за изчерпан проект, още преди да са й дали номер от ЦИК.

„Европа върви към консолидация“, каза веднага след това той.

А Златарева възкликна:

„Върви към консолидация?! Каква консолидация виждате в пакета „Мобилност“, оставен като горещ картоф на следващия европарламент?“.

„О, върви, но много бавно“, аргументира се Кънев. После говори за консолидираната, според него Европа.

По отношение на фаворита на Радан Кънев – Лаура Кьовеши – румънката, предложена за европейски прокурор, Поли Златарева също го апострофира, напомняйки, че в самата Румъния отношението към Кьовеши на обществото, не на политиците, не е еднозначно.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Радан Кънев посочи, че и румънското и българското правителства не одобряват правовия ред и няма как да харесват Кьовеши, а неговата формация е алтернатива на ГЕРБ.

Тогава Златарева го попита за кои изибратели ще се бори –

„за разпилените десни или за тези хора, които са разочаровани от ГЕРБ, но не искат да припознаят разединените десни“ като вариант.

Кънев отговори, че няма разлика и не били разделени избирателите, а ръководствата на партиите.

Резонният въпрос тук бе защо тогава той, като десен обединител, не ги обедини. Но Кънев избегна да говори в тази посока.

Напротив, той финтира към най-неопитните политически – 18-20 годишните, че Борисов управлява твърде дълго.  За 20-годишните бил като Тодор Живков за 40-годишните, каза Кънев. Но Поли Златарева отговори, че и самата Ангела Меркел е канцлер от 14 години. Кънев добави, че Меркел имала достатъчно алтернативи в Германия.

„Е, вие ли сте алтернативата на това управление сега?“, попита в този контекст Поли Златарева.

„Естествено“, отговори Кънев. След което тя го остави да обясни колко е лош модела на ГЕРБ и как „Демократична България“ ще измести ГЕРБ от управлението. Кънев заговори и за обединение, но личеше, че сам не вярва в това, тъй акто формацията му си остана от 3 партии, иделогочески в целия спектър – през левите „зелени“ до десните ДСБ, а в средата – „Да, България“, които сами определиха себе си като „нито леви, нито десни“.

След като го изслуша, без да го прекъсва, Златарева апелира:

„Айде обаче да бъдем откровени за друго… Как отговаряте на упреците, че нападайки ГЕРБ, помагате на БСП да се върне?“

„Това не са упреци – това е програмата на ГЕРБ. ГЕРБ се опитва чрез сплашване да задържи своите по-модерни избиратели, които мислят като мен за политиката и през годините са гласували за ГЕРБ…“ Така се аргументира Радан Кънев и дообясни тезата си, че моделите на ГЕРБ и БСП си приличали, а ГЕРБ плашел собствените се избиратели.

„Няма да отречете, че много се постарахте да объркате десните избиратели – всичките лидери на няколко десни партии.

ГЕРБ подписаха със СДС, Петър Москов ви нарече „зелен екстремист“, с ДБГ уж си говорихте, а нищо не стана накрая.

Защо никой не иска да е с вас, г-н Кънев?“, попита Поли Златарева.

„Не бих казал, че е така“, побърза да отрече Кънев и посочи, че имало обединение на хората, които се били отказал от управлението през 2015 г. и това било уникална политическа крачка.

„Е това ли ще изтъквате като предимство?“, попита Златарева,

очевидно очаквайки ясни политически решения за бъдещето, а не обяснения на миналото.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Тя спести факти, свързани с т.нар. „отказ“ на ДСБ от властта през 2015  г. – над 30 техни представители останаха в изпълнителната власт, по списък, изнесен на брифинг тогава от Менда Стаянова, а сегашният им председател и тогавашен шеф на вътрешната комисия – Атанас Атанасов – си остана в комисията, избран с гласовете на ГЕРБ, до края на 43-то Народно събрание. Висши представители на ДСБ и в момента са на позиции при кметовете на Реформаторския блок, назначени при тях на заплати. В студиото тези факти следваше да бъдат припомнени, за да направи зрителят наистина информиран избор и да прецени сам дали е подвеждан и от кого в рамките на това интервю.

„Не, но ме ми зададахте въпрос“, оправда се Кънев.

„Зададох ви въпрос защо като че ли наистина никой не иска де е с вас?“, повтори въпроса Поли Златарева. И така зрителите го чуха два пъти.

„Нашият успех – моят и на Стефан, ще е решителна крачка по пътя към консолидация на десните далеч от ГЕРБ“, обясни Кънев.

„Ама ако влезете в ЕП, ще бъдете в едно семейство с ГЕРБ?“, логично попита Златарева.

След което последва емблематичен отговор на Радан Кънев:

„Индивидуалните решения на евродепутата са важни, а не принадлежността към една или друга група. Аз на партийни директиви не се подчинявам“, категоричен бе той.

След тази теза е резонно да се пита за какво обединение говореше Радан Кънев при Поли Златарева. По какво се различава той, в такъв случай, от Бойко Борисов, който обясни на населението как управлява, натискайки копчетата на телефона. А не с институции. Ако личните решения и едноличното решаване са заместител на демократичните органи в собстевната партия на Радан Кънев, защо се смята за по-голям демократ от Борисов? И от всеки племенен вожд в Амазония…

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Златарева зададе въпрос за идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов спрямо механизма за контрол на т.нар. „трима големи“ в съдебната власт – главния прокурор и шефовете на двете върховни  съдилища, но Кънев отказа да отговори с аргумента, че били предложения на Кирилов. Тя прикани Кънев два пъти да не коментира министъра, а идеята на министъра, чак след което Кънев все пак отговори, че предложеното от Кирилов „не отговаря на нито един смислен критерий“. Заедно с това Кънев подчерта, че никакви негови предложения не може да приеме, защото познава капацитета на Кирилов и се притеснявал от този капацитет.

„Ще бъда упорит европейски депутат“, каза накаря за себе си Радан Кънев, виждайки се от 27 май в Брюксел с 8 хил. евро месечна заплата. Да представлява заедно с Елена Йончева и Делян Пеевски населението на България. За целта са нужни 6% гласове за „Демократична България“. Вчера „Галъп“ и „Тренд“ прогнозираха около 4,5 % резултат на коалицията от зелени, десни и либерали, оглавена от Радан Кънев.

Интервюто беше добър шанс за Радан Кънев да отговори съвестно на въпросите на Поли Златарева за десния избирател, на неговите тревоги, разочарования и очаквания. Шанс, който Кънев проигра.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Очевидно правейки ситуацията с разбитото дясно удобна и животоспасяваща за ГЕРБ. Както я направи и СДС, впрочем.

Кънев бе майстор на историческия компромис. Договори го с Лютви Местан преди 3 години. Сега и двамата са отвъд борда на парламента. Опитайки с всички сили да изпълзят обратно на палубата. След „невръстните убийства“, които белязаха съдбите им – при единия на дете, при другия на дясното.

Дали са за палубата или за отвъд борда, ще решат българските избиратели.

Кой да се качи и кой да слезе от асансьора на историята решават гражданите. И все по-рядко им помагат медиите. Но слава богу, дори в държавата на 111-то място в света по свобода на словото, до  Мали и Етиопия, има въпроси като тези на Поли Златарева, които показват в огледалото на асансьора истинския мащаб на возещите се вътре.

Цветан Цветанов съвсем не е единственият с личен асаньсор. Десетки не крият, че искат да са на негово място. И в следващите 40 дни ще напират да се доберат до асансьора.

 • политика
 • Радан Кънев
 • Поли Златарева
 • БНТ
 • ДСБ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Cлaви oбяcни зa имeтo нa пaртиятa cи, пoзoвa ce нa Кoнcтитуциятa

  Politic

  Журналист: Разградиха държавата и икономиката, до кота нула

  Politic

  Инспектори от БАБХ ще проверяват дворовете в пловдивско заради африканската чума

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.