Избори Политика

Партия на Зелените иска държавата да защити торовите заводи пред ЕК

„Партия на зелените“ иска държавата в лицето на правителството да защити торовите заводи пред Европейската комисия. Това заяви председателят на партията и водач на листата за евроизборите Владимир Николов, който се срещна с прокуриста на „Неохим“ – Димитровград Стефан Димитров и с работниците.

Проблемите са тежките механизми на ЕС за опазване на околната среда, които засягат само европейските производители на торове. Докато заводите извън общността не ги спазват, съответно замърсяват и продават на дъмпингови цени. ЕС трябва да поиска външните производители и вносители да спазват европейските екологични норми. Трябва да има екологична такса при внос на торове от трети страни, каза Стефан Димитров. Внос на торове се осъществява предимно от Русия, Украйна, Египет, Турция, Мароко, Алжир и др. Въпросът вече е повдигнат в ЕК от Малта, Словакия, Чехия, Унгария, Франция и Италия.

България също трябва да се присъедини към това искане, обяви Владимир Николов от Партия на зелените. По този начин ще бъде защитено традиционното за България производство на торове в „Неохим“-Димитровград. В завода работят 850 човека, които при затварянето му ще останат без работа. Средната работна заплата в „Неохим“ за 2018 г. е 1700 лв.

ЕС задължава производителите на торове да изкупуват квоти на въглеродни емисии. През последните години обаче те са поскъпнали от 5 на 25 евро за емисия. Така около 25% от себестойността на продукцията на торовия завод отива за изкупуване на емисии, обясни Стефан Димитров.

Подобни изисквания няма към производителите извън ЕС. Това са двойни стандарти, които самият ЕС налага и те трябва да бъдат премахнати, подчерта Владимир Николов, председател на Партия на зелените и водач на листата за евроизборите. Той обеща, че предстоят срещи и с други предприятия в България от други сектори, които имат подобни проблеми.

Партия на зелените е с номер 5 в интегралната бюлетина.

Свързани новини

Цветанов: Ще чуете решението ми след срещата с Борисов

Politic

Въоръжен се барикадира и рани шестима полицаи във Филаделфия

Politic

Журналист: На бас, че жилището на Цветанов може да се продаде за 3000 евро кв. м.

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.