Свят

Палеж на магазин в Пловдив разкри схема за пране на пари с роми

Палеж на магазин в Пловдив разкри схема за пране на пари, изнудване, отвличане и длъжностно престъпление. В престъпната дейност били замесени софийска финансова кантора, оперативен служител от ДАНС и стотици роми от пловдивския регион.

По случая работи прокуратурата в Пловдив и Икономическа полиция. На петима души вече са повдигнати обвинения, а още седем са обявени за общодържавно издирване, съобщава БНТ.

Схемата за пране на пари излиза на светло при среднощен пожар на 19 септември в Пловдив. Собственикът на изгорелия магазин за моторни масла Костадин Танев съобщава на полицията, че преди инцидента е получил серия заплахи. След палежа заканите не престават. Изпращала ги софийска кантора, която твърди, че Танев трябва да възстанови 39 000 евро.

„След палежа, на 21-и се получава и вайбър комуникацията, с които полицията разполага, със закани, спрямо собственика на помещението, съпругата му, тяхна близка приятелка, децата им, автомобилите им.“, съобщава Румен Попов – окръжен прокурор на Пловдив.

Служител на ДАНС е съдействал на софийската кантора за събирането на личната информация. Не само за конкретния случай в Пловдив, но и за стотици роми, които да станат срещу 100 лева собственици на фирми -бушони. Фиктивните дружества били необходими, за да се регистрират офшорки за чуждестранните клиенти на кантората.

„Обръщат се през WhatsApp комуникация към един от дилърите и му казват, че трябва да намери – двама, трима или четирима. Лицето намира, снима личните карти и ги изпраща.“, допълва Попов.

След проверката в масивите на ДАНС ромите били натоварвани на микробуси и транспротирани до София. Във кантората подписвали всички документи и се превръщали в юридически собственици на фирми. По сметките им били превеждани големи суми – от 20 до 40 хиляди евро. При извършения обиск в кантората в София, е открит печат на държавния финансов надзор. Управителят на финансовата компания и служителите се опитали да унищожат улики – флашки били хвърлени в тоалетната, а телефоните изтрити.

Към наказателна отговорност е привлечен и управителят на дружеството.

Източник: frognews.bg

Свързани новини

Корнелия Нинова: София може да бъде като другите европейски столици

Politic

29 жалби за нарушения от щаба на Мая Манолова към ОИК, към 16.00 часа

Politic

Women now occupy three most senior roles in Norway’s government

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.