Политика

Отровната прегръдка на БСП за Мая Манолова

След когреса на БСП независимата кандидатура на Мая Манолова за кмет се озова в токсична прегръдка. Манолова разполага с дни да намери противоотровата. И тези дни са преброени. Защото Манолова вече влезе в класическия политическки капан: нежелани партньори я ухажват, а тя се разграничава от вниманието им.

Има три важни факта след конгреса на БСП, които променят играта на Манолова за кмет на София.

  1. На конгреса на БСП Корнелия Нинова надделя. Смаза опозицията си вътре в Столетницата, показа ефективност, като измъкна партията от юридическия батак, в който сама я вкара с оставката си и даде заявка, че е всеядна – не се посвени да се откаже от напускането на поста председател. И това й върна властта.
  2. След конгреса Корнелия Нинова заяви, че ще изчака решението на Мая Манолова дали ще се кандидатира за кмет на София, за да заяви позицията на БСП. Тоест Корнелия Нинова заговори за Манолова, с която, знае София, са в хладни отношения.
  3. БСП организира говорители в лицето на знакови имена като Стефан Данаилов и Калоян Паргов, които да обявят публично подкрепа на БСП за Манолова като кандидат за кмет.

Тези три факта променят луксозната позиция на Мая Манолова. И я превръщат в кризисна. Ако до конгреса тя можеше да си позволи да се осланя на рейтинга си и да изчака още 3 месеца, преди да скочи за кмет, от днес вече не може. Защото Нинова пак е силна. И ще има нужда да легитимира властта си – след загубата на евроизборите на Нинова й трябва победа в София.

Така, ако Манолова изчака, БСП ще я стисне в токсичната си левица до червено. И смъртоносно за крехката й гражданска легитимност, която успя да постигне като омбудсман.

Манолова вече не е от БСП. Или поне хората забравиха, че е.

Манолова има висок рейтинг като обмудсман. От което обаче не следва, че ще има много избиратели.

Манолова ще остане с 6 % рейтинг, спрямо сегашните 60 %, ако стане кандидатът на БСП за кмет на София. Защото ще се върне в локалната си партийна идентичност.

Или ако стане, още по-опасно, Румен Радев, но на София. В пола.

Манолова е твърде уклончива в отговорите си напоследък ще се кандидатира ли за кмет. Тоест, Манолова не е категорична, че няма да се кандидатира.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Манолова ще се кандидатира, знае вече цяла София.

Знае се кое движение е с нея, с кого преговаря, кой ще я издигне. Кой ще я подкрепя. И дори кога ще стане.

С други думи, Манолова е популярен кандидат. Но това не значи, че е силен кандидат. Защото няма сигурен електорат.

Сигурен електорат имат партиите. 

Манолова би била силен кандидат, ако е независима и равно отдалечена от всички партии, казват познавачите. И грешат.

Без партии до себе си Мая Манолова да се изправи срещу тежко ранения на изборите Бойко Борисов и то да посегне на най-милото му – София, би било политически авантюризъм. Борисов ще удря на тези избори. Точно както се удря за последно.

Манолова трябва да направи точно обратното на очакваното – не да се разграничава от партиите, а

да стане притегателен център за всякакви партии. В целия спектър. И особено десни.

Да, десни.

Ако Манолова има от къде да взима гласове в София, това е от резервоара на глупавите десни, разцепили се на пет различни лагера. Техните избиратели са безпризорни.

София е дясна. Но не признава Борисов за десен. Затова и гласува за всякакви листи с десни и полудесни, но не и за тази на ГЕРБ. А през есента ГЕРБ ще свали подкрепата си в София с поне още 60 хил. гласа, както на всички досегашни кметски избори. Тоест десните избиратели ще са на улицата и Манолова трябва да се наведе и да ги събере в потребителската си кметска кошница.

Левите Манолова ги има. Левите хора в София биха гласували за нея, ако се кандидатира, защото биографично тя е с произход от левия спектър. И опозицията на Нинова би гласувала за Манолова.

За нея биха гласували и либералите в центъра, ако се съди по завоя в политическата й реторика – за ред, правила и отговорност. Тя спокойно може да мине за симпатична за бившите царисти.

Биха ли гласували за Манолова десните?

Биха и още как. Не по идеологиески причини. А по прагматични. Ако не гласуват срещу Борисов, той ще ги погълне. Както погълна СДС. И се закичи с лъвчето им. Което костваше на Борисов един евродепутатски мандат, но пък за СДС това беше животоспасяващо.

Така и сега десните в Манолова могат да видят същото, което СДС видя в ГЕРБ – хранилка, поилка и подслон.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Тя пък може да се закичи с Десните. Както направи Борисов със СДС. И така да събере десните избиратели в кошницата си.

За Манолова няма да гласува Демократична България. Те са в постравматичен шок от иронията на съдбата – Радан Кънев ги изведе над повърхността, но така им стана доживотен спътник. От тази хватка се излиза само мъртъв, като Реформаторския блок. Но Христо Иванов още не го знае. Те дори ще организират говорители срещу Манолова и ще й внедрят социолози и експерти да й шепнат да не говори против Борисов, че така си сваляла рейтинга. Понеже, ако говори срещу Борисов, Манолова взема не кои да е, а именно десните избиратели.

За Манолова няма да гласува ДСБ. Кое ДСБ обаче? На Радан Кънев? На Петър Москов, който вече има своя пратия КОД? На Атанас Атанасов, който почти е станал член на „Да, България“? Ами поне два от тези три клона, ще говорят публично срещу нея, но ще се договарят с Манолова за назначения след това. Те просто така биполярно си живеят.

Манолова няма да вземе от тъмно синьото дясно нищо. От Хисто Иванов – нищо.

Но ще вземе от всяка друго дясно много. Ако изиграе играта си умно. И бързо.

За съжаление, Манолова закъснява. След конгреса на БСП тя е в капана на одобрението от БСП.

Да бъде харесвана от БСП, ухажвана, прегръщана токсично от тях е много удобно за Борисов.

Така тя става кандидатът на БСП, а той ще е я „закопчее“ с Румен Радев и Решетников. Публично прегърната от БСП, Манолова ще… помогне на Борисов да си вземе София отново. Защото Борисов знае как да направи вотът за Манолова непрестижен  – като я завърже за Левицата.

Мачът се промени. Защото опозицията на Корнелия Нинова е по-слаба от Корнелия Нинова. А на тази опозиция Борисов направи различни подаръци. Само този с „дупката“ във Варна на Георги Гергов беше за 43 млн. лв., които Борисов му даде на рождения му ден.

Опозицията на Нинова има да връща жестове. Ето какви могат да бъдат.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Излиза утре например Георги Гергов и казва: „Ние, от БСП, харесваме Мая Манолова за кмет!“

Излиза в сряда например Сергей Станишев и казва: БСП трябва да търси граждански профил с широка мрежова подкрепа за кандидата си в София. И той да не е партиен. Всички партии в ПЕС, които успяха, успяха, точно защото се отвориха към граждански кандидати.

Излиза в четвъртък например Михаил Миков – нейният колега от 43-то Народно събрание – и допълва: Визията на БСП за София е популярен кандидат извън средите на БСП, но с близки до нашите възгледи за социалната държава и солидарността.

И хоп, капанът около тънката талия на Манолова се затвори!

Много елегантно. Без кръв и удари до синьо. Но смъртоносно за политическото й бъдеще.

Нашата прогноза е, че ако тази опозиця на Нинова произнесе тези реплики в сряда, четвъртък и петък само по веднъж, то в събота

Манолова трябва да се откаже да си помисля дори да става кмет на София.

Освен ако не иска да е червеният кандидат на БСП за кмет. Ето това вече, би било прагматично, защото тя може да достигне до балотаж, ако се довери на мрежите, електората, парите и изборната машина на Софийското БСП. То със сигруност може да й опази резултатите в секционните комисии от кражби – риск, за който Манолова знае по-добре от всеки друг като бивш депутат и борец за машинното гласуване в Кюстендилско. И риск, от който не може да я спаси вездесъщият Слави Трифонов… – верно, известен, но с нула членове в изборните секции в столицата.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Манолова отказа и на Паргов, и на Стефан Данаилов, и пак на Паргов преди три месеца. Три пъти се отрече от БСП.

Въпросът е, че петелът кукурига. Съмва се. И тя трябва да се врече.

Манолова няма време. Всяка добра дума от БСП за нея, е пирон в ковчега на кандидатурата й като граждански политик с Инициативен комитет.

И за да не излезе, че не даваме решение – решение има.

Да я издигнат десните.

А останалите да се присъединят. Всички останали. Без нито едно изключение. В такава широка гражданска платформа място има и за левите, и за ДПС дори. Защото тя ще е анти-ГЕРБ платформа по своята философия, стратегия и реторика.

На нея може да се качи и Слави Трифонов. Който ще трябва обаче да преодолее погнусата си от партиите в името на прагматичната цел ГЕРБ да бъде поставен на колене именно в София. Показно. Като във вечерно шоу с много скъпо рекламно време.

Манолова все още има избор – широка гражданско-партийна платформа със знамената на всички партии, без ГЕРБ. Или червеното знаме на Столетницата. За Нинова и Борисов второто е много изгодно. Печалбата им ще е към 1,7 млрд. лева годишно – толкова е бюджетът на София. За тази сума всеки би направил всичко, особено в политиката.

 

Източник: 24novini.bg

Свързани новини

България се готви да изгони и руския военен аташе

Politic

Борисов: Няма кой да чукне павенцето с чукче

Politic

Доживотен затвор заплашва бивш легионер за убийството на фелдшер

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.