Политика

Отложиха делото на Манолова за касиране на вота за 10 декември

Административният съд в София пренасрочи делото за касиране на местните избори за 10 декември. Причината е жалба от Иван Петров от „БСП за България“ срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса. 

 

 

На първото дело съдът постанови до днес да е готова съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по делото

– Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската избирателна комисия и ПП „ГЕРБ“.

Съдът възложи на две вещи лица да инаправят математическа експертиза на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова от всички протоколи

на Секционните избирателни комисии, да установят дали резултатите съвпадат на посочените в протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори. 

Свидетелските показания са по желание на Мая Манолова във връзка с твърденията й, че по време на изборите са направени сериозни нарушения при предаването на бюлетините и протоколите в зала „Арена Армеец“, с което категорично не са съгласни от Общинската избирателна комисия.

По думите на Манолова на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения, които могат да променят резултата от балотажа. 

„Формалният сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот – даже грубата сметка показва, че нарушенията са много повече от разликата между двамата кандидати“, заяви тя преди да започне първото дело.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Съдия Галин Несторов вече отхвърли искането на Инициативния комитет на Мая Манолова за ръчно броене на бюлетините. Той обаче не изключи да има броене в отделни секции.

Това дали ще има ръчно броене в дадени секции зависи от заключенията на вещите лица и от общо шестимата свидетели, от които се очакваше да разкажат каква е била организацията при предаването на чувалите с бюлетини и протоколите в зала „Арена Армеец“.

По думите на Манолова са налице драстични нарушения. 

„Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Те няма да променят и не променят резултата дори и след математическата експертиза“, беше отговорът на Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.

 • Мая Манолова
 • дело
 • пренасрочване
 • касиране на местните избори
 • София

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Ген. Атанас Атанасов: Шпионският скандал е предизборна пушилка на Борисов и Гешев

  Politic

  Самоделна бомбичка избухна в Перник

  Politic

  Тежък пътен инцидент: Две жени загинаха в катастрофа във Варна!

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.