Политика

НС прие правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ

Народните представители приеха правилата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). До избора на такъв се стигна, след като председдателят Пламен Георгиев подаде оставката си в края на юли месец заради скандала с апартамента му с незаконни тераси.

Досега временно длъжността изпълняваше зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, тъй като няма необходимия минимален 10-годишен юридически стаж.

Правилата за назначаване на нов председател на Антикорупционната комисия бяха приети със

150 гласа „за“, нито един против и трима „въздържали се“.
След приемането на правилата днес,

срокът за номинации е 14 дни. След това кандидатите имат седем дни да представят концепциите си.
След изслушването им, на следващия ден се внася доклада, а след това председателят на Народното събрание трябва да внесе кандидатурата за гласуване в пленарна зала.

Председателят на КПКОНПИ може да бъде български гражданин, който има високи професионални и нравствени качества, висше образование и най-малко десет години юридически стаж. Според приетите процедурни правила

депутатите ще предлагат кандидати, като предложенията ще се внасят в писмена форма, чрез деловодството на Народното събрание
до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Изслушването на концепциите на кандидатите ще се провежда на открито заседание на Комисията, което ще се излъчва в реално време в сайта на парламента.

Според правилата всички кандидати ще се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност.
Изборът се извършва от парламента.

Виж още…
Арести на протестиращи. И другите новини… (видео)
НС ще гласува за квалификациите на лекарите
За да бъде избран даден кандидат, той трябва да получи повече от половината гласове „за“ на присъстващите депутати.
Гласуването ще се извършва за всеки от кандидатите потделно.

В случаиоте, когато нито един кандидат не получи необходимите гласове, се провежда второ гласуване, в което участват само двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното гласуване не бъде избран председател, парламентът приема решение за откриване на нова процедура на избор.

Източник: 24novini.bg

Свързани новини

Вечерни новини: Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене, 1.5 млрд. евро глоба за Унгария заради еврофондовете

Politic

Станислав Владимиров: Пълна абдикация на институциите за с. Дивотино

Politic

Осъдиха иранска правозащитничка на 38 години затвор и 148 удара с камшик

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.