Политика

НС гласува окончателно за съкратеното производство

Първа точка в дневния ред на НАродното събрание е окончателно гласуване на промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това става ясно от публикуваната в сайта на парламента проектопрограма за работата на депутатите. 

Законопроектът е общ от трите внесени законопроекта на БСП, „Воля“ и „Обединени патриоти“. С предложените от тях текстове отпада възможността за съкратена съдебна процесдура при самопризнания за умишлено убийство, изнасилване, блудство и тежка телесна повреда. 

Вчера Комисията по правни въпроси в парламента разгледа на второ четене измененията в НПК и прие съкратеното съдебно следствие да отпадне само при умишлено убийство.

Припомняме, че веднага след приемането на първо четене на промените в НПК, депутатите приеха на първо четене и промени в Наказателния кодекс (НК), с които съкратеното съдебно производство и намаляването на присъдите да се решава от съда, преценявайки обстоятелствата по случая.

Така приетите промени в НПК и НК се изключват взаимно. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Заради взаимоизключващите се текстове и пореден протест в Сливен на хората от Сотиря, които искат да отпадне намаляването на присъдите при самопризнания заради убитата и изнасилена 7-годишна Кристин, народните представители от БСП поискаха да се проведе извънредно заседание на Председателския съвет на Народното събрание., където беше решено промените да бъдат гласувани окончателно до 16 октомвр, преди парламентът да излезе в предизборна ваканция.

 • Народно събрание
 • съкратено съдебно следствие
 • съкратено производство
 • Наказателнопроцесуален кодекс

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Cлaви oбяcни зa имeтo нa пaртиятa cи, пoзoвa ce нa Кoнcтитуциятa

  Politic

  Вечерни новини: Прокуратурата се прицели във Валери Симеонов, 50 млн.лв. екстра не спряха протеста на медицинските сестри

  Politic

  Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.