Политика

НС гласува за имотния регистър и държавната собственост

Започна седмата сесия на 44-тото Народно събрание с кворум от 121 депутати. Народните представители ще гласуват промени в Наказателния кодекс, в Закона за държавната собственост, в Закона за кадастъра и имотния регистър.

По традиция новата сесия на парламента беше открита с химна на Република България и с химна на Европейския съюз. След това бяха представени декларации на парламентарно представените партии за новата сесия.

От залата отсъстват ДПС и БСП.

Първа точка в дневния ред на депутатите са промени в Наказателния кодекс, с които

при нападение в дома ни ще можем да се отбраняваме и това няма да прекрачва пределите на неизбежната отбрана.

Законопроектът е внесен от ВМРО и ще бъде гласуван на първо четене.

Ако са застрашени здравето или животът на нападнатите, също ще е позволено да се отбраняват и това няма да се счита за прекрачване на пределите. Според доклада на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, с промените се ограничава битовата престъпност.

Втора точка в програмата на Народното събрание днес е

първо гласуване на промени в Закона за държавната собственост, внесени от ГЕРБ.

С промените отпадат ограниченията за имотно обезщетяване на по-малките имоти, които са собственост на физическо или юридическо лице и са отчуждени принудително за изграждане на обекти от национално значение.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Депутатите ще гласуват на второ четене и промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. С тях

службите по геодезия, картография и кадастър ще бъдат подпомагани от геодезисти с цел по-бързо административно обслужване.

Законопроектът е внесен от Министерския съвет, а между първо и второ четене са внесени предложения от ГЕРБ, Атака и ВМРО.

В дневния ред на депутатите са още промени в Закона за пощенските услуги и ратификация на актовете на Втория извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз.

 • Народно събрание
 • ГЕРБ
 • Воля
 • Обединени патриоти

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Фандъкова: Горенето на отпадъци е престъпление

  Politic

  Йончева поиска оставките на Цветанов и Рашидов

  Politic

  Цветанов пак отврати хората: Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.