Политика

Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес е обвинен в умишлена безстопанственост за даването на разрешения за ползване на водата от язовир Студена за промишлени цели, въпреки че многократно е уведомяван за намаляващото ниво на водата. „Стомана“ – Перник и „Топлофикация“ са двете дружества, които са получавали такива разрешения.

Това деяние е осъществявано в продължение на повече от 20 месеца, обяви прокуратурата на брифинг във връзка с водната криза в страната. След като приключи предявяването на документите на Димов и адвокатите му следва разпит. След това той ще бъде задържан за 72 часа в следствения арест до внасяне на искането за задържането му под стража, уточниха от прокуратурата. Днес Нено Димов подаде оставка от поста си на министър.

Има месеци, в които министърът на околната среда и водите е давал разрешителни за ползване на вода от язовира дори за по-голям обем от първоначално поискания. Това е ставало въпреки съвсем точните данни, които е имал за нивото на водата и потреблението, поясниха от държавното обвинение.

Прокуратурата обяви категорично, че ще има още обвинени, ако се съберат достатъчно доказателства.

Подаването на питейна вода е дейност от значение за националната сигурност на страната. Всички ВиК на територията на страната в момента се проверяват, не само в Пловдив. Това не са акции и нахлуване, това са проверки, ако има констатирани нарушения ще последват обвинения, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Продължават проверките, не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни за тази криза и да предотвратим в други области.

Относно другия скандален казус в страната – нелегално внасяния боклук в страната, Иванов уточни, че главният прокурор е разпоредил на ДАНС и МВР да се извърши проверка. Изготвен е план, който е сведен до всички звена, които проверяват всички площадки за боклук в страната. Има срок на проверката и когато тя приключи ще има данни, които да предизвикат обвинения или не. Прави се „пътна карта“ на движението на боклуците в България. Ще имаме пълната информация, когато приключи проверката, но тя няма нищо общо с проверката на ВиК дружествата, уточни главния секретар.

Източник: frognews.bg

Свързани новини

Фрогоко: Спекулациите на АЕЦ Козлодуй” или когато само двама от 7 милиона виждат

Politic

Наблюдавахме Супер луна

Politic

Влак дерайлира в Конго – 32 са жертвите, а ранените 91

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.