Политика

На 7 май преговаряме за Ф-16. Борисов иска 10% обратно

На 7ми май българска делегация ще замине за САЩ, за да преговаря за закупуването на нов тип боен саолет за българските Военновъздушни сили. 

Заместник-министър Атанас Запрянов ще води делегацията, в която ще участва командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, както и експерти от ВВС и представители на министерствата на финансите и икономиката.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще бъде поставен въпросът за изплащане на вноски.

„Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това би ни затруднило при реализирането на други проекти или за поддръжката на съществуващата техника“, коментира Каракачанов.

Вчера пред БНТ премиерът Бойко Борисов каза, че ще настоява 10% от сумата, която ще бъде платена за новите изтребители да се върне под формата на инвестиции в страната и да отидат за новото военно училище в Долна Митрополия.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Припомняме, че в началото на годината парламентът одобри, че може да се излезе извън зададената финансова рамка от 1,8 млрд. лева и не поставиха горна граница за сумата, която може да бъде платена. Разчита се да обещаниета на Борисов да не се приемат прекалено високи оферти.

Най-рано нови самолети може да има през 2022 година, ако сделката бъде подписана скоро. 

 • Ф16
 • преговори
 • САЩ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Огнена стихия в Старозагорско: изгоря училище, евакуираха дом “Майка и дете”

  Politic

  Силно земетресение в Иран близо до ядрена централа

  Politic

  Vоlkѕwаgеn отлага решението си за нов завод за октомври

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.