Политика

МВР арестува фоторепортера на Клуб Z, докато отразява протестите

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан вчера преди вчерашния протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, съобщи днес сайтът.

 

 

Боришев е перекарал нощта в ареста на Първо районно управление в София.

Около 17 ч. в петък той се намирал сам на пейка в градинката на хотел „Рила“, където очаквал началото на протеста. Фотоапаратът му бил вкъщи, а това вкъщи е буквално на крачки от мястото, където започнали да се събират полицейски части. Извадил телефона си и защракал, но това предизвикало груба реакция от страна на униформените.

„Подвикваха ми нахакано „Кой си ти, бе?“, „Защо снимаш?“, пуснаха в обръщение и доста „конкретни“ определения за мен.

Поисках и те да се легитимират. Продължих да снимам с едната ръка, с другата бръкнах в джоба и извадих визитника, където е служебната ми карта, и им го метнах. „Ей сега вече работата е за белезници“, каза единият и тогава ме закопчаха“, разказа пред OFFNews колегата Боришев.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Така се озовал в Първо районно управление на МВР в столицата. Едва към 19 ч. успял да позвъни на адвокат Николай Хаджигенов.

Боришев е бил оставен в ареста на полицейския участък за цялата нощ. Днес в 14 ч. се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е оправдан и освободен.

В разговор с OFFNews защитникът му Хаджигенов посочи, че задържането на фоторепортера е станало по Указа за дребното хулиганство. „Но вече имаме оправдателно решение, за колегата ви няма да има никакви последствия. Още в понеделник ще обжалваме самото задържане – бил е закопчан по време на работа, легитимирал се е, това е недопустимо“, коментира Хаджигенов.

„Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните.

Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка“, обясни адвокат Хаджигенов, цитиран от ClubZ.

Той припомня пред сайта, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не може да се отнася до случаите, когато те са на работа.

Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

ClubZ отправи и следното питане към вътрешния министър: „Кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения?“ Колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или протестът срещу Гешев е особен случай и актът на полицията има за цел сплашване?“.

 • политика
 • свобода на словото
 • Клуб Z
 • арестуван журналист

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Б. Петрова: Ваклин има 10 000, а не 70 000 лв. – прокуратурата го пази

  Politic

  Каракачанов: Има страни от НАТО, които също се опитват да извършват шпионска дейност у нас

  Politic

  Над 500 мигранти тръгват от Солун към Западна Европа

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.