Политика

Манолова: Подкрепям районните кметове на промяната (видео)

Обявявам подкрепата си за всички кандидати за районни кметове на промяната, които ще излязат срещу модела на управление на ГЕРБ в неделя.

 

 

Това заяви гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова днес по време на пресконференция в предизборния си щаб. Тя даде брифинг заедно с председателя на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата й за столичен кмет, Никола Вапцаров, кандидатите за общински съветници от местна коалиция „Движение България на гражданите“ Ана Вилфан и Войслав Тодоров и кандидатите за районни кметове на столичните райони „Младост“ и Нови Искър арх. Стефан Стефанов (независим) и Владислав Владимиров (ДБГ), които ще се явявят на балотажи.

Тя уточни, че в

21 столични района, от общо 24, има балотажи, в които кандидатите на промяната излизат срещу модела на Борисов и Фандъкова в Столична община.

„Това показва, че гражданите, които гласуваха на 27 октомври, подкрепиха промяната“, категорично заяви Манолова и допълни, че „така нареченият  от Йорданка Фандъкова „нов екип”, който включва всичките й досегашни районни кметове на ГЕРБ, не получи доверие на първи тур.

„21 ще се явят на поправителен в неделя“, подчерта отново гражданският кандидат.

Манолова припомни, че многократно е заявила, че

„управлението на София от 14 години до момента се е извършвало по модел, създаден от „орлетата“ на г-н Борисов, свили гнездо в Столичната община.“

„Именно срещу това задкулисие се обявиха две трети от столичани и избраха да гласуват за промяната и да се изправят срещу модела на „кмета в сянка”, заяви още тя.

„Вярвам в овластяването на районните кметове и вярвам, че това е един от начините да се преборим със задкулисната власт, която разпределя порциите в Столична община и която определя какво да се строи, какво да се ремонтира и кой да строи и да ремонтира“, допълни тя и заключи, че това е „финансовият диспечер на задкулисието“.

Тя подчерта, че борбата й с това задкулисие включва прозрачни обществени поръчки и търгове чрез тяхното електронизиране, което да гарантира прозрачност при разходването на публичните пари.

„Ще разформировам комисията на Орлин Алексиев, която определя заданията на обществените поръчки.

Това е порочен модел, който се мултиплицира в провеждането на строителство, ремонти и всички обществени поръчки в Столична община“, категорична бе Манолова.

Гражданският кандидат заяви, че подкрепата й на 22-мата районни кметове на промяната, които са на балотаж, е базирана на принципите, заложени в нейната предизборна програмата

„На първо място децентрализация на инвестиционната програма на Столична община,

което означава, че процент от планираните инвестиционни разходи ще се насочат директно към районите“, заяви Манолова и допълни, че „Столична община показва, че не може да изпълни изцяло своята инвестиционна програма и тя обикновено се изпълнява средно на 70%, което означава непостроени детски градини, неремонтирани улици и тротоари, неизградени паркове.“

„Второ, участие на районните кметове в процедурите по обществени поръчки,

които са за важни за районите инфрастурктурни проекти, след което те да участват в управлението и контрола на изпълнението на тези обществени поръчки“, заяви тя.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Гарантирам, че децентрализирани средства за директно управление на инвестиционните разходи в районите ще бъдат осигурени още в бюджета на Столична община за 2020 година“, категорична бе Манолова.

„Ревизия на Столична община и на големите общински дружества,

включително на „Топлофикация“, след което ясни мерки за реформа на начина на управление на това общинско дружество“, представи гражданският кандидат третата точка от програмата си.

„Реформирането на „Топлофикация“ ще е успешно, когато гражданите получават разбираеми и адекватни сметки за парно, когато методиката за определяне на такса сградна инсталация бъде справедлива и столичният кмет има ясна позиция по въпроса. Когато се спре продажбата на произвежданата от дружеството електрическа енергия от частна фирма посредник, която реализира цялата печалба от тази продажба“, допълни Манолова.

„Четвърто, обектите, които ще се изпълняват с децентрализираните средства в отделните райони, ще се определят от районните кметове заедно с гражданите и местните граждански общности“, каза още Манолова и подчерта, че „по този начин ще се гарантира, че най-важните проблеми на гражданите в районите ще бъдат решавани и най-важните проекти ще бъдат реализирани.“

„Истинската децентрализация може да се случи единствено и само чрез децентрализация на централния бюджет.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Това означава, че чрез законодателни промени трябва да се гарантира част от данъците на гражданите, като данък общ доход, да остава като приход в общините, където е реализиран. Ще настоявам като кмет за тези законодателни промени, които да споделят данък общ доход между държавата и общините“, заяви още тя.

Според Манолова „това ще осигури финансова независимост на Столична община.“

Гражданският кандидат предизвика и покани на дебат опонента си от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

„На лидерски дебат, лице в лице, без да се крие зад екипи, зад съветници, зад проекти или зад ромски гласове в махалите“, подчерта Манолова и допълни, че оставя досегашния столичен кмет да избере неутрален терен.

И на Международната космическа станция бих се явила на дебат, ако за г-жа Фандъкова това е достатъчно неутрална територия, каза на шега Мая Манолова.

 • Мая Манолова
 • балотаж
 • кметове на промяната
 • граждански кандидат
 • кмет на София
 • кандидат за кмет
 • Манолова vs Фандъкова
 • видео

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Нинова и Десните поискаха КСНС заради теча в НАП

  Politic

  Скулпторът Георги Чапкънов: Любо Левчев и приживе си беше велик, а сега вече е безсмъртен

  Politic

  Президентшата: Езикът пази нашата идентичност

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.