Политика

Манолова: Отказът от машинното гласуване е като връщане в каменната ера

„Отказът от машинното гласуване е крачка назад. Все едно от дигиталния век, да се върнем в каменната ера“, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на първо четене в Комисия по правни въпроси на промени в Изборния кодекс.

Законопроектът е внесен от група народни представители на ГЕРБ и е за отмяна на машинното гласуване на местните избори, които преиздентът Румен Радев насрочи за 27 октомври.
„Това е крачка назад от прозрачността, модерността и от осигуряването на честността на изборния процес. Защо депутатите в парламента не гласуват с ръка, а с карти?“,

попита Манолова в допълнение.

Тя категорично заяви, че нейната позиция е „за“ машинното гласуване и припомни, че
„още през 2009 година е започнало експерименталното въвеждане на машинното гласуване“.
„Сегашният ЦИК е единственият, който не отчита успех на гласуването с машина“, заяви омбудсманът.

Тя отново припомни въпросите си към ЦИК защо са наети машини за сума, за която могат да са закупени и да се използват за всички избори.
„Аргументът, че машините са скъпа играчка пораждат у мен въпроса защо можем да си позволим да платим скъпа играчка за евроизборите и за президентските избори, а не можем да си я позволим за местните избори и за парламентарните?“, попита Манолова.

Манолова отново заяви мотивите си, че
с машинното гласуване няма невалидни бюлетини и реално членовете на СИК допускат повече грешки от устройствата.

Според нея депутатите ще направят голяма грешка, ако се откажат от машинното гласуване и бе категорична, че аргументите им започват да не издържат.
„Следя много добре всички аргументи на вносителите“, заяви общественият защитник.

Виж още…

БСП за ветото: Няма да се върнем – ГЕРБ подготвя цирк
Майките към Борисов: Не знаете къде са парите, защото няма регистър

По време на обсъждането на промените в Изборния кодекс, с които да отпадне машинното гласуване, от ДПС заявиха, че „искаме в СИК да няма броене на ръчичка“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той заяви, че позицията на партията му е, че не искат машинното гласуване да отпадне, за да „се избегнат всички пороци, които има при преброяването на бюлетините в СИК“. Цонев допълни, че са готови да търсят варианти да няма машинно гласуване, но да има машинно броене.

От БСП пък опровергаха исканията на ГЕРБ с аргумента, че машинното гласуване е гаранция за прозрачност и техническите пропуски не са причина то да се отмени.

„Управляващото мнозинство трябва да се замисли за прозрачността на изборите, а не да предлага законодателни промени, които пречат на прозрачния вот“, заяви Филип Попов от БСП.

 

Източник: 24novini.bg

Свързани новини

ВМРО иска закриване на БХК – правела безплатни семинари за магистрати

Politic

Президентът Радев: Бизнесът да поеме водеща роля за преодоляване на социалната криза

Politic

Тереза Мей потърси Бойко Борисов по телефона. Какво си казаха?

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.