Политика

Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020

За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас е нужно в бюджета за 2020 г. да бъде заложена сумата от 66 млн. лева.

 

 

Това заяви в своя позиция Мая Манолова по повод предложението на управляващата коалиция таксите за детски градини и ясли на социално слабите семейства да се поемат от държавата.

„Отчетеният излишък за деветмесечието е около 2 млрд. лв., по данни на правителството. Тоест, осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно“, уточнява Манолова в позицията си. 

Според Манолова не само социално слабите деца, но всички български деца в тази възраст следва да бъдат освободени от такси.

„Всяко дете има право на образование, но не всеки родител може да си го позволи“, допълва тя и

напомня, че голяма част от родителите не могат да плащат такси поради ниски доходи. 

По думите на Манолова, деца, непосещавали детски заведения, след това по-лесно отпадат от училище, а инвестициите в ранно детско развитие имат най-висока възвръщаемост.

„Осигуряването на таксите за ясли и градини от бюджета би било стимул за подобряване на раждаемостта на фона на демографската криза“,

аргументира се тя.

Според нея проблемът в столицата и в някои от другите големи градове е в липсата на достатъчно места в детските градини и ясли.

„За София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца. Това би струвало около 70 млн. лв. само в столицата“, посочва Манолова.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

По думите й, в момента в проекта на бюджета за 2020 г., в чл.101, са предвидени до 70 млн. лв. за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в цялата страна, които средства очевидно няма да са достатъчни за решаване на проблема през 2020 г.

„Затова смятам за справедливо, предвидената в чл.101 сума за 2020 г. от до 70 млн. лева да бъде увеличена на до 100 млн. лв.“, обосновава се още Манолова.

 • Мая Манолова
 • детски градини
 • безплатни
 • детски ясли
 • бюджет 2020

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Ученически автобус с деца е самокатастрофирал, всички са добре

  Politic

  ”Нойе Цюрхер Цайтунг”: Слави Трифонов може да е балансьор, ще променя системата

  Politic

  Елена Йончева в Благоевград: Ако въпросът е кога ще победим, отговорът е- на 26 май

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.