Политика

Манолова: Закон ощетил над 33 хил. граждани с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова, която от вчера е и председател на Съвета за наблюдение на и за хората с увреждания, настоя за проняна в Закона за хората с увреждания, тъй като поставят хората с най-висока степен на увреждане и право на чужда помощ пред различен достъп до финансова помощ.

 

Като приоритетна задача на новия Съвет беше посочена именно проняма на текстовете, ощетяващи хората с увреждания.

 

По изчисление на експерти, тези текстове засягат около 33 000 души, групирани най-общо в три групи – хората, които получават лична военноинвалидна пенсия – 170 души, пенсионерите, които получават наследствена пенсия с добавка за чужда помощ – 2 126 души и хора с увреждания, които получават лична пенсия за осигурителен стаж и възраст с добавка за чужда помощ – 30 342 души.

Има примери, при които заради наследствена пенсия за починал родител от 15 лева дете със 100% увреждане получава 87, вместо 198 лева помощ.

Усещането за несправедливост е голямо и то би следвало да бъде преодоляно с добри законодателни решения. Това можеше да бъде направено още с преходни разпоредби в Закона за социалните услуги, но тогава не срещнахме разбиране от страна на МТСП,

сега на старта на новата бюджетна процедура за 2020 г. тези несъответствия и недобри законодателни решения трябва да бъдат коригирани, заяви Манолова.

Тя посочи, че очакват от следващата година да се отделят достатъчно средства, за да няма ощетени хора.

Като други приоритети Манолова посочи информираността за ползването на личната помощ, асистентските услуги за хората с увреждания, които не попадат в обхвата на личната помощ, медицинската експертиза и по-конкретно преразглеждане на предоставения срок, през който ощетените граждани могат да се явят на ТЕЛК по новите облекчени правила, приети през миналия месец. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Омбудсманът каза, че е получила множество сигнали, че хората не са достатъчно информирани за новите правила, че има неразбиране и бюрократични пречки, формално отношение от страна на социални работници – в резултат на което броят на хората, които са преминали през индивидуална оценка до средата на месец юни е 65 000 души.

Тя е категорична, че ше помогне за информирането на всички хора през летните месеци, за да не се стигне до прехвърляне на отговорности между институциите през есента, което отново ще ощети хората с увреждания.

По един от приоритетите още вчера новият съвет получи уверение за съдействие от Министерството на здравеиопазването. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пое ангажимент да отпаднат ограничителните срокове, през които ощетените граждани могат да се явят на ТЕЛК по новите правила при облекчена процедура.

 • Мая Манолова
 • хора с увреждания

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Уикенд новини: Кандидатът за правосъден комисар разследван за корупция, БСП избра кметове

  Politic

  Ивелин Попов се оттегля от националния отбор по футбол

  Politic

  БСП искат промени за предсрочното освобождаване

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.