Политика

Манолова в битка за запазване на машинното гласуване

Днес омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за машинното гласуване. Събитието се провежда при омбудсмана от 12,00 ч. днес, като на него с поканени експерти, представители на партии, специалисти, НПО, членовете на ЦИК и др.

 

Темата на разговора е „Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?“, а причина за събитието е подозрението на Манолова, че ЦИК и депутати подготвят отмяна на машинното гласуване.

 

Припомняме, че ЦИК изтъкнаха много проблеми с машинното гласуване на Европейските избори, сред които и цената от 59 лева на глас. Недостатъците на това гласуване бяха подчертани и от правната комисия в парламента. Именно в тези действия омбудсманът видя опит за ликвидиране на машинното гласуване.

 Манолова беше категорична, че ще брани правото на гражданите на честен изборен процес и честно отчитане на резултатите, което се подпомага от машинното гласуване. 

Според нея анализът на машинното гласуване показва проблем, но не заради вида гласуване, а заради лошата подготовка именно от страна на ЦИК.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Фокус в днешната дискусия ще бъде анализ на причините за проблемите и тяхното възникване, както начертаването на конкретни мерки за преодоляването им.

Манолова е поканила на дискусията депутатите от правната комисия, президента Радев, ЦИК, Обществения съвет към ЦИК, вицепремиера Томислав Дончев, министри, партии, НПО и граждани.

 • Мая Манолова
 • машинно гласуване
 • румен радев
 • ЦИК
 • депутати
 • избори

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Вечерни новини: Два кандидата за газовата връзка с Гърция, ограниченията за камионите пред финален вот

  Politic

  ЦИК разреши задържането на кмета на Несебър

  Politic

  Лек трус се усети в Благоевград

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.