Свят

Манолев и още 29 собственици в Благоевградско трябва да върнат над 8,3 млн. за къщите за гости

На 30 собственици на къщи за гости в Благоевградска област са наложени санкции в размер на 100% от европейската помощ, получена по Програмата за развитие на селските райони. Собствениците ще трябва да връщат над 8,3 млн. лева.

Публикуваният на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ списък на къщите за гости, при които са открити нередности след извършената мащабна проверка през юни, показва, че от 158 бенефициенти, които ще трябва да връщат 100% от европейското финансиране, 30 са на територията на Благоевградска област. Размерът на получените средства е от 60 хил. до 398 хил. лева, а общата сума, която ще трябва да върнат, надхвърля 8,3 млн. лева. Това са около 20% от общата сума, за която претендират от ДФ „Земеделие“.

 

В списъка е и къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който чрез подставено лице си построи луксозна семейна вила с минерален басейн. По този случай обаче прокуратурата вече внесе обвинителен акт в съда.

 

Половината от нередностите, констатирани при проверките, са открити на територията на община Гърмен, където са изградени и най-много къщи за гости – 35. От ДФ „Земеделие“ уточниха, че в момента се открива процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания, които ще бъдат връчени на собствениците. 14-дневен е срокът, в който актовете могат да бъдат обжалвани по съдебен път.

 

Стана ясно и че собствениците на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси в област Велико Търново трябва да върнат 100% от субсидията заради открити нарушения.

 

Източник: frognews.bg

Свързани новини

Заради африканската чума: Свинското е поскъпнало с 25-30%

Politic

Една от най-богатите жени в Русия загина при катастрофа с частен самолет в Германия

Politic

Станишев става втори в листата заради преференциите

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.