Политика

Кой поръча на Ананиев да стъпи на мината „Манолова“

Здравният Министър Кирил Ананиев стъпа на мината „Мая Манолова“. И мината гръмна. По класическия начин. Въпросът е обаче, кой „поръча“ омбудсмана на бившия й съпартиец.

 

Първо, Ананиев в лично качество зле прецени, че е безопасно с рейтинг от 3,35 % да се конфронтира с Мая Манолова, чийто рейтниг е над 60%.

И то на полето на протестите на медицинските специалисти, които от зимата са ежеседмично под неговия прозорец. Не под този на Манолова.

Второ, написа й отворено писмо, сякаш е неправителствена организация, а не министър с власт и пари. В писмото се хвали с деблокирани 50 млн. лв. от резерва на НЗОК за клиничните пътеки, но като финансов заместник- министър в 7-8 правителства знае, че на фона на пропагандата с бюджетия излишък от 3 млрд. лева и скандалните имоти на ГЕРБ от „Апартаментгейт“, жестът с 50 млн. лева няма как да предизвика благодарност в населението. На никой не му се благодари на ГЕРБ след апартаментите с асансьора на Цветанов.

Трето, изпълни политическа поръчка

да стане камикадзе на правителството срещу рейтинговия омбудсман Манолова,

която очевидно посяга на властта в София. А до изборите няма време. Тази политическа поръчка всъщност е коварна лично спрямо него, защото не министър на ГЕРБ, а министър на „червените“, какъвто е Ананиев, следваше да удари по Манолова.

За пропусналите този сюжет припомняме:

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Вчера Ананиев написа отворено писмо на омбудсмана, че „не иска от нея извинения за хаоса, който тя била създала в здравната система“. Тонът на писмото беше откровено конфронтационен – нещо, което не е в стила на комуникация на иначе спокойния министър.

Тази рязка промяна в публичността му е очевидно продиктувана от партийно поръчение, което е трябвало да изпълни. Иначе остава необяснима. И за да не бъдат забърквани министрите на Борисов, политическата поръчка за удар по Манолова се дава на бившия съпартиец на Манолова – Кирил Ананиев (който не е от „нашите“). Напълно в стила на Борисов.

В резултат Манолова днес, разбира се, отговори на министъра, че той и тези като него са слуги на народа (както каза и Слави Трифонов, впрочем) и обеща, че „няма да ги остави на мира и няма да им даде и един ден почивка“, докато не решат проблемите на работещите в здравната система.

Изводите:

ГЕРБ поръчаха Манолова, но поръчката бе зле изпълнена от възможно най-неподходящия за мокри поръчки миролюбив министър. Той се престара, защото няма опит в „мокрите поръчки“. А пресцентърът му е умилително лишен от политически рефлекс.

Манолова знае, че е поръчана и даде знак на Борисов, че е готова да отвръща на удара –

първо премерено удря през пръстите по изпълнителя на поръчката, но после кой знае в кого ще се прицели.

Ананиев си го получи, но той беше само предястието. Пробният опит на Борисов – Кирил Ананиев – чрез който трябваше да се изследва силата на юмрука на Манолова, не е фактор. Фактор е самият Борисов.

Предизборната кампания за кмет на София е открита: Борисов лично излиза срещу Манолова.

 • политика
 • Кирил Ананиев
 • Мая Манолова
 • скандал

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Българите пътуват без виза до 171 страни по света

  Politic

  Мая Манолова днес регистрира в ОИК подписката си

  Politic

  Подмяната на старите печки в София ще стане, след като мине зимата

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.