Политика

Калфин: Скандалът с евросредствата даде аргумент срещу нас

Скандалът дойде в много лошо време. Сега се договаря бюджетът за следващия програмен прозорец като има няколко държави, които настояват за намаляване на бюджета. Подобни скандали има дават аргументи в тази посока. 

 

Така бившяитя вицепремиер Ивайло Калфин коментира пред бТВ скандалите с къщите за гости на властта, построени с европари.

 

До 2020 получаваме около 50 млрд. лева, но ако се обърнем да видим какъв е ефектът, ще установим, че не е голям. Тези средства не успяха да постигнат у нас това, което можеше и което направиха в Румъния, Чехия, Полша.

Според него

в настоящата кампания за Европейския парламент у нас се говори за неща, които нямат общо с действителността и липсва истински дебат за европейски политики.

Говори се за Европа на нациите, на отечествата, но Европа и сега е на отечествата – всяка страна има право на вето и гласът на България е равен на този на Германия, не знам защо се подценяваме, коментира той.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Калфин посочи, че българските власти не се възползват от механизмите си за влияние върху европейската политика и като даде пример, че българският парламент има право да изрази становище по всяко предстоящо европейско законодателсто, но не го прави. Народното събрание не е изразило и несъгласие с т.нар. „Пакет Макрон“, срещу който иначе всички партии у нас се обявиха. Калфин посочи, че ако пет национални парламента изразят несъгласие с определено законодателство, то няма как да се приеме.

Той посочи, че България само един път от началото на членството си е използвала опцията за налагане на вето, по времето на кабинета Станишев.

 • Ивайло Калфин
 • евросредства

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Общински съветник: ГЕРБ крие документи по тема за 157 млн. евро

  Politic

  Румен Радев поздрави възрастните хора за Международния им ден

  Politic

  Родители се оплакаха, че полицаи са били две момчето заради пластмасов пистолет

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.