Свят

Истината! Под 7 млн. души живеят вече в България, населението застарява…

Населението на страната ни продължава да намалява и продължава да застарява. Под 7 млн. души живеят вече в България. Увеличава се броят на сключените граждански бракове, но и броят на разводите.
Това стана ясно от думите на ръководството на Националния статистически институт (НСИ), които днес представиха демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души, но трайните тенденции показват, че към днешна дата със сигурност вече сме под тази цифра.

„Продължава да се задълбочава и дисбаланса в териториалното разпределение на населението. Почти 3/4 или 73,7% живее в градовете, като най-големият отрицателен прираст е в Северозападния регион – минус 13 600 души“, отчете директорът на статистическия институт Сергей Цветарски.

„Намалява абсолютният брой на живородените деца и коефициентът на обща раждаемост. Но намалява и броя на умрелите лица с 1265 души. Добър факт е, че намалява и детската смъртност. Тя достига най-ниското си равнище изобщо в България“, посочи още той.

„Очакваната средна продължителност на живота на населението остава непроменена. Очакванията ни са, че тя би трябвало да нараства“, каза още Цветарски.

От Националния статистически институт продължават с подготовката за националното преброяване на населението, което трябва да се проведе през 2021 г. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.

Източник: frognews.bg

Свързани новини

От 1 юни с влак на пазар в Одрин от Пловдив

Politic

Експерти за къщите за гости: Една прослойка си търкаля тези проекти

Politic

Калоян Паргов: Връзката между образованието и бизнеса е от ключово значение

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.