Политика

Депутатите върнаха старите прагове на преференциите

Депутатите върнаха праговете на преференциите за гласуването, както бяха те преди скандала с Изоборния кодекс. Това стана при гласуването на промените днес, по време на заседанието на Правната комисия в парламента. На 15 март депутатите върнаха старите прагове при гласуването на първо четене. С препотвърждаването им на второ, се отваря пътят на Изборния кодекс към пленарната зала още тази седмица.

 

 

Решението на комисията е праговете пак да станат, каквито бяха – 7% праг на преференциите на парламентарните и местните избори и 5% на евроизборите.

Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията след протестите срещу промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ направи на 14 февруари. Тогава ГЕРБ бяха обвинени в брак с ДПС от бившите си партньори в управлението от десните партии.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на НФСБ

предпочитанията за кандидат за общински съвет да са валидни, ако броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 20 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа. Патриотите смятат, че този праг е по-адекватен от 7-процентния, защото според тях при него е възможно с около 100 гласа да бъде пренаредена кандидатската листа, което създава благоприятна възможност за използване на корпоративния вот.

Мнозинството отхвърли и предложенията на ДПС

изборни секции извън страната да се образуват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство и над 20 избиратели, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. От движението за пореден поискаха да отпадне и принципът на уседналост.

 • избори
 • политика
 • преференции
 • Изборен кодекс

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Бизнесът с боклука в столицата за 430 млн. лв. остава в ръцете на старите играчи

  Politic

  Борисов: Куп правителства ще се възползват от това, което правим сега (видео)

  Politic

  Отиде си известен антимафиот, вербувал кръстника на бг-мафията Иво Карамански

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.