Политика

Горанов: Няма лошо да се доверим на Слави

Аналогията за 1 лев субсидия е свързана с отговорите, които получихме от референдума. Какво лошо има, ако хората смятат така, правителството да се съобрази с него. Няма нищо лошо да се доверим и на Слави, но все пак референдумът, макар и иницииран от него, той има само един глас и тези на стотици гиляди хора. 

Това коментира пред бТВ министърът на финансите Владислав Горанов по повод предложението за намаляване на партийните субсидии на 1 лев.

Ако колегите от БСП смятат, че субсидия за глас за партиите от 1 лев е малко, да кажат колко им трябват, 

заяви Горанов. 

Ние поставяме темата на масата, да седнат партиите да обсъдят дали трябва да има субсидии или не трябва и колко да са.

Да се вземе окончателно решение и да се спре политическата употреба на темата.

При внасянето на всеки бюджет, партиите използват темата, това трябва да спре, заяви Горанов.

Той коментира, че има готовност и за вариант, в който партиите не получават субсидии. Има много варианти и в Европа, при които финансирането идва от дарения, но то трябва да е прозрачно и всеки да знае кой и за какво дарява пари, коментира Горанов.

Субсидиите за партиите възникват през 2001 – 2002 година – по времето на правителството на Сакскобургготски. Има вариант да престанем с популисткия дебат за субсидиите, обществото също е разделено по тази тема. Някои от партиите се опитват да извлекат политически дивиденти от темата за субсидиите, каза още той.

Законът казва, че за всеки глас се дават по 11 лева, в следващи норми обаче се казва, че субсидии от общата маса се дават само на партиите, които имат над 1 процент или имат вкаран народен представител. Затова се получава едно преразпределение, обясни Горанов.

{cbrelatedarticle count=“2″ /} 

Той добави, че е коментирал темата с оставката си с премиера Борисов, но не виждат смисъл да подава такава. Не може един министър да понесе отговорност за грешките, правени през толкова години.

По повод идеите на ДПС и БСП за намаляване на ДДС Горанов коментира, че това няма да намали цените.

Твърде вероятно е цената да не падне, а да има загуба само за фиска. Когато намаляваш ДДС го намаляваш и за богатия и за бедния, т.е това не е полза, коментира той.

На въпрос на водещата, ако Борисов поиска намаляване на цените Горанов отговори, че ще поспори с него, но най-вероятно Борисов ще надделее, защото е политическия лидер.

 • Владислав Горанов
 • партийни субсидии

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Планински спасители издирват мъж в района на село Церецел

  Politic

  ГЕРБ отне пропуска на ТВ „Алфа“ на Волен Сидеров за парламента

  Politic

  Адвокат без опит в банките ще ръководи Фонда за гарантиране на влоговете

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.