Политика

ГЕРБ за сделката за ЧЕЗ: ДАНС да провери „Еврохолд“

„ДАНС и българските служби да проверят капиталите на дружеството „Еврохолд“, което преговаря за купуването на активите на ЧЕЗ у нас. Да направят проучване на капиталите им. Да не се окаже, че има офшорни дружеста зад тях и ЧЕЗ да стане тяхна собственост. Не че е незаконно.“ Това заяви на брифинг в Министерството на енергетиката Валентин Николов от ГЕРБ заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

 

 

Николов заяви, по повод пресконференцията на Таско Ерменков от БСП по-рано днес, че „БСП иска да бъде незаобиколим фактор при продажбата на ЧЕЗ“

и по тази причина изнасят неверни данни за тази сделка.

Припомняме, че Ерменков на пресконференцията днес заяви, че

НЕК иска 50 % увеличение на цената на тока и че енергийната система на страната е в „катастрофално състояние“.

Припомняме, че Николов беше заместник-председател на комисията по енергийна политика в парламента, заместник-министър на енергетиката и председател на Борда на директорите на БЕХ и на АЕЦ „Козлодуй“.

„Сделката за ЧЕЗ е извънт компетенциите на България, каза преди Николов и министърът на енергетиката Теменужка Пеккова.

Припомняме, че Петкова подаде оставка, по повод продажбата на ЧЕЗ на дружеството на нейната приятелка Гинка Върбакова – „Инерком“, но премиерът Борисов не я прие. След това стана скандал около продажбата, а сега „Инерком“ обжалва спирането на сделката. Сделката бе преустановена именно от органите у нас – КЗК и КЕВР, а не в Чехия, а сега е в ход втори опит за продажба на активите на чешкото дружоство ЧЕЗ – този път на „Еврохолд“.

Въпреки че има законови механизми при съмнения за коректност на сделката тя да бъде спряна от КЕВР и КЗК, както и самият Валентин Николов каза,

Теменужка Петкова подчерта два пъти, че купуването на ЧЕЗ е извън компетенциите на България и изцяло се решава от Чехия.

Като цяло баче днес

и БСП, и ГЕРБ изразиха еднакви съмнения за това, че зад „Еврохолд“, с което се преговаря за продажбата на ЧЕЗ, стои сянка,

наречена от БСП „дебела сянка“ (Таско Ерменков, БСП), а от ГЕРБ – „съмнения за капиталите“ и „офшорна свързаност“ (Валентин Николов, ГЕРБ).

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Валентин Николов посочи по отношение цената на тока, че „сметките на Таско Ерменков за увеличението на цената на тока са спекулативни, но че той явно има информация отвътре, преди КЕВР да обяви становището си“ и препоръча задочно на Ерменков „да занесе сметките си в КЕВР“.

По думите му,

изказването на Ерменков представлява „политически натиск на БСП върху независимата КЕВР, която трябва да вземе решение за цената на тока“.

„БСП не излъчиха комисар от своята квота  за КЕВР и още тогава ни стана ясно, че те ще използват комисията за политически цели и ще й оказват натиск“, каза Николов.

Теменужка Петкова пък добави, че е „предизборен трик“ твърдението на БСП и Ерменков, че НЕК искала 50 % увеличение на цената на тока. Докладът е наличен на страницата на НЕК и в него пише какви са разходите, а не пише, че искат увеличение с 50 % на цената на тока“, уточни Петкова. Тя каза, че същото важи за ЕРП – те предлагат увеличение, но КЕВР решава дали и с колко да е то, в което държавата не може да се бърка.

Според Петкова БСП прави „груба манипулация“ на информацията, а според Николов става дума за „политически натиск“ върху КЕВР от страна на БСП.

 

 • политика
 • ГЕРБ
 • БСП
 • ЧЕЗ

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  СДС и ГЕРБ гонят 8 евродепутати

  Politic

  Как се гласува на местните избори

  Politic

  Нинова: Борисов можеше да осигури състезание за нов главен прокурор (видео)

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.