Политика

Валери Симеонов: Да се стесни обхвата на проверявани лица от КПКОНПИ (видео)

Искаме стесняване на проверяваните от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание, след като изслушаха главния прокурор Сотир Цацаров, който е номиниран за председател на КПКОНПИ. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ номинираха Цацаров за шеф на Антикорупционния орган, но вчера стана ясно, че представители на НФСБ не са присъствали на срещата във вторник, затова днес НФСБ го изслуша за концепцията му.

Народният представител от НФСб Борис Ячев заяви, че партията ще подкрепи номинацията на Цацаров в пленарна зала и в комисия.

„Господин Цацаров просто представи своята програмата, която се състои от много точки и

само в законодателната част има седем точки, с които сме съгласни“, допълни лидерът на НФСБ. 

„На първо място на едно мнение сме, че трябва да се разчисти закона от прекалените полицейски разследвания, като СРС и други. Не е нормално те да извършват тази дейност“, заяви Симеонов и добави:

„трябва да се стесни и обхвата на проверяваните от КПКОНПИ лица, тъй като в момента се стига до шофьора на дадена агенция“.

Според него „така се натоварват и се спират реалните възможности за изпълнение на функциите на комисията“.

От НФСБ искат още да се изпълняват функции на КПКОНПИ върху общинските съвети, а изборът на членовете на КПКОНПИ да се прави от Народното събрание, а не от председателя на Антикорупционната комисия.

„Трябва да се направи така, че тази Комисията да работи, да дава резултати, а не да бъде репресивен орган.

Чухме и неговото виждане за спешните промени, които са чисто откъм администрацията в комисията. На едно мнение сме, че съставът от над 400 човека е прекалено раздут“, допълни Валери Симеонов. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

На въпрос дали депутатите трябва да бъдат обект на разследване от КПКОНПИ, лидерът на НФСБ заяви: 

„За депутатите е обявено всичко, всеки чете кой колко плочки има в банята“.

Относно предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова председателят на КПКОНПИ да се избира от президента, а не от парламента, Симеонов попита „Откъде накъде президентът ще го избира?“

 • Валери Симеонов
 • НФСБ
 • Сотир Цацаров
 • председател на КПКОНПИ
 • Народно събрание
 • видео

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  БДЖ ще купува мотриси за 246.7 млн. лв.

  Politic

  „Канал 3“ е фаворитът на партиите за предизборна реклама

  Politic

  Борисов: Грях ми е, че българите карат без пари по тези магистрали (видео)

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.