Политика

Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Новият „независим“ прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници, ще е с мандат от 7 години и ще се избира и отстранява по предложение на поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с гласовете на не по-малко от 8 членове на колегията.

Това стана ясно от днешното извънредно съботно правителствено заседание,

на което кабинетът реши да предложи на Народното събрание промени в НПК и Закона за съдебната власт.

За целта на новия „независим“ прокурор се създава звено Инспекторат към Върховната касационна прокуратура, а новият обвинител ще завежда отдел.

Той ще има правомощия да води разследването срещу главния прокурор и неговите заместници, а освен това ще може да възлага отделни действия по разследването и на други прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Според правителството по този начин се гарантира, че разследването ще бъде провеждано от прокурори и следователи със значителен опит, чиято длъжност съответства на обществената значимост на производството.

Редица реакции на експрети след това обаче отричат подобно предложение, на „независим прокурор“ да е законосъобразно,

тъй като в Конституцията е посочено, че всички прокурори в страната са подчинени на главния прокурор и за да се въведе такъв независим прокурор, трябва да се промени Конституцията.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

От предложените текстове се вижда, че новата фигура ще е подчинена на главния прокурор, защото няма как да е по друг начин, но пък и ще разследва началника си – главния прокурор.

Промените ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване в пленарна зала, а към тях са приложени и мотиви.

Новият законопроект бе скоростно обсъден и представен в събота сутринта, след като в петък Венецианската комисия и Съвета на Европа излязоха с остри и критични становища за предложените още през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Препоръките на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа обаче изглеждат като прочетени от правителството, както му е удобно, а не по същество.

То се е съобразило изцяло с настоятелните препоръки механизмът да не се простира върху „тримата големи“, а само по отношение на главния прокурор. Това изискване е спазено. Но само това.

Припомняме, че становищата на Венецианската комисия не са задължителни за изпълнение, но са препоръчителни.

Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички препоръки на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и готовност за бързи промени.

 • политика
 • главен прокурор
 • независим прокурор
 • конституция

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Ревизоро: Решението на ГЕРБ и Цветанов поставят на карта работата на НС

  Politic

  Росен Миленов: Данаил Кирилов е сервитьорът на правната мисъл

  Politic

  Експерт: Предвиждаме глоба от 5,1 млн. лв. за НАП

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.