Политика

Борисов: Доказахме, че можем да сме кормилото на ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия „Заедно за Европа“ във Варшава по повод 15-годишнината от началото на голямото разширяване на ЕС.

 

 

Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на ЕС“, заяви Борисов  цитиран от от пресцентъра на МС.,на срещата на ържавните и правителствени ръководители на страните-членки, приети след 2004 година в ЕС.

Те провеждат среща на високо равнище във Варшава, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Борисов подчерта, че

България ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за общите политики на ЕС – 

икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

„Ключовата дума и днес е „сигурност“. Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими“, подчерта Борисов и заяви, че страната ни изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и счита за особено важно укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско ниво.

„Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви още пред участниците Борисов. Той подчерта, че пълноправното членство в Шенгенското пространство си остава ключов приоритет за страната ни.

Борисов беше категоричен, че Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Той изтъкна и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС. Борисов посочи и нуждата от изграждането на Цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Според него те ще допринесат за по-високата конкурентоспособност на ЕС. Пред участниците в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

„България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, завърши министър-председателят.

 • Бойко Борисов
 • Полша
 • Европейски съюз

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Пенчо Милков: Представям ви моята визия за един достоен облик на Русе

  Politic

  Пламен Нунев поема Вътрешната комисия на Цветанов в парламента

  Politic

  Настимир Ананиев: Няма смирение в Цветанов, няма вина

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.