Политика

Борисов: Дали ще е петно, дали ще е белег…

Премиерът Бойко Борисов вече очевидно започва да съзнава щетата, която станалите наскоро известни имотни сделки на негови съпартийците, са нанесли на ГЕРБ. „Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали ще е белег“, коментира Борисов в петък на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие“, каза той и според него именно затова сега ГЕРБ понасял „страховити удари“.

Причина за притесненията на Борисов станаха поредните разкрития за имотни сделки на видни политици от ГЕРБ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов се оказа собственик на луксозен апартамент в сграда на фирма „Артекс“ в столичния квартал „Изток“, който е придобил със сложна схема със заменки и доплащане. След първата публикация на „Свободна Европа“ към списъка се присъединиха и министърът на правосъдието Цецка Цачева, бившият министър на културата Вежди Рашидов, както и бившата зам-министърка на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов), но с апартаменти в други сгради на фирмата. Общото между тях е, че са на цени в пъти под пазарните. Извън съмненията, че това може да е сигнал за корупция, занижените цени са довели до спестяването на данъци.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАПИТАЛ
Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив
Според Цветанов цените били нормални, а Цачева изтъкна факта, че е купила жилището си (на приблизително четвърт от пазарните цени) „на зелено“. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък обясни пред „Нова Телевизия“, че причината за нереално изглеждащите цени може да е било с рекламна цел. „За тях („Артекс“-бел. ред) това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: „При мен този и този имат апартаменти“.

Борисов все още е раздвоен
В последните два дни изглежда Борисов все още не може да определи точно позицията си. В четвъртък той изглеждаше разочарован от сделките на съпартийците си. „Цялата гадост, която в момента ни удря, е за нещо толкова битово, толкова елементарно. При положение че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, за които е миналата проверката по време на мандата на БСП – и сега кое наложи да го направи отново?“, каза премиерът, явно визирайки Цветанов, който беше забъркан със съмнителни имотни сделки и в първия мандат на ГЕРБ.

Ден по-късно Борисов повтори, че ако има нарушения замесените ще си понесат последствията. „Ако има такова нещо, много ясно го казах, ще си понесат последствията, всеки който си е превишил правата“. Но е очевидно, че премиерът се опитва да избягва темата за цената на придобиването на имотите и предпочита да обяснява, че е не е имало лобизъм от страна на ГЕРБ, заради който нейни членове да са получили облаги.

Борисов защити съпартийците си и за измененията в Закона за устройство на териториите през 2017 г., с които разрешителните за строителни проекти се удължават от пет на десет години. По този начин фирмите, включително „Артекс“, които не са успели да завършват проектите си навреме, си спестяват значителни средства за получаването на нови разрешителни. Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков строителната компания не се е възползвала от поправките, но е факт, че след промените в ЗУТ компанията оттегля молбата си за презаверяване на разрешителното си за строеж за небостъргача „Златен век“, а общината им връща платената такса от 260 хил. лев.

Апартаментите на Цветанов, Цачева и Рашидов не са точно в тази сграда, но поправката, от която „Артекс“ вероятно се е облагодетелствала, беше внесена от депутати от ГЕРБ и гласувана единодушно от парламентарната група, ръководена от Цветанов.

„Всички ми обясняват, че всичко 100% е законно, че законът, когато е приеман, не важи за тези проекти, които са били вече минали. Възложил съм да проверя“, каза Борисов. „Аз като се огледах в Брюксел, толкова високи сгради, тук нямали такива сдружения, протестиращи или в Лондон. Въпросът е дали има лобизъм за тях. Ако има подобно нещо, съответно ще го поправя“, допълни той.

Борисов вероятно има ясна представа за поправките по ЗУТ и небостъргача на „Артекс“, тъй като надълго коментира смисъла и ползите именно от високите сгради в София. „Сградите са красиви и дават друг облик на града. Ако искат колиби – колиби, глас народен, глас божи. Ние живеехме в колиби, в две стаи в Банкя, със сестра ми в една стая, дори и когато бяхме студенти, майка ми в другата“.

Но комунистите…
Премиерът обаче бързо премина към любимата си защитна линия за вината на комунистите. В четвъртък той замеси и президента Румен Радев, който според него атакува Цветанов заради предстоящото закупуване на изтребители за военновъздушните сили.

В отговор на съмненията за нередности в ГЕРБ Борисов призова „да коментираме закона на БСП, който последните си дни на управление приеха закон, в който казаха, че не им се търси отговорност за нищо. Защо това не го коментираме?“. Вероятно Борисов говори за закона за амнистията от 2009 г., който обаче освобождаваше от отговорност само лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години. Това срещу няколко длъжностни лица имаше разследвания за отговорност за безстопанственост по непредпазливост, които бяха прекратени.

Борисов обясни, че всеки път, когато се установи лобистки закон, той го спира и даде пример с т.нар. поправката „Домусчиев“. С нея бизнесменът Кирил Домусчиев щеше да си спести глоба от 58 млн. лв. за неизпълнени следприватизационни задължения, за които правителството вече е завело дело в Арбитражния съд. След публичен скандал, повдигнат от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов и вето от страна на президента Руен Радев, ГЕРБ се отказа в промяната на закона за приватизация. Впоследствие обаче ГЕРБ върна жеста към Домусчиев по друг начин. След странно решение на Комисията за защита на конкуренцията избраният за купувач на „Нова Телевизия“ чешки милиардер Петр Келнер беше принуден да се откаже от сделката, като вместо него шведските собственици на телевизията избраха именно Домусчиев. В четвъртък КЗК окончателно парафира сделката, без да е става ясно какво е различното при тази сделка спрямо предходната.

Най-любопитна беше референцията на Борисов към децата на бившите комунисти, които сега имат наследство из скъпите квартали и улици на София. „Кой живееше на „Позитано“, на „Оборище“, в най-скъпите, най-хубавите квартали – „Лозенец“, „Изток“, „Червена армия“? Кой? Родителите на сегашните борци за демокрация!“, каза бившия охранител на Тодор Живков в четвъртък по време на официално събитие в Европейския парламент. Имотните сделки на неговите съпартийци са именно в същите квартали, а думите на премиера могат да се тълкуват като оправдание, че ГЕРБ не прави нищо по-различно.

„Есте“ vs. „Артекс“
Имотни сделки тресат ГЕРБ вече няколко месеца. Преди това се оказа, че министърът на финансите Владислав Горанов живее без пари в апартамент в комплекса „Есте“, построен от Кирил Домусчиев. Апартаментът на Горанов формално се води собственост на неговия кръстник Иван Сариев. Освен него оказа се, че бившият министър на енергетиката Делян Добрев е купил жилище отново от Сариев, а бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, както и бившия депутат от управляващата партия Антон Тодоров ползват имоти на Сариев. Част от тези имоти отново са в комплекси на Домусчиев.

Борисов не даде обяснение за имотните предпочитания на ключови фигури в партията, които очевидно имат идентични предпочитания към определени фирми. „Какво да ви кажа, всеки си харесва някъде и се пазари. Ако това е нарушение, тези фирми да го затворят. Това са големи фирми с добро строителство, поне от това, което знам. Да ги затвориме и да си върне, „Софжилплан“ и панелките и да приключваме. Какво да кажа, къде да живеят?“

На въпрос какво мисли за осъдения на общо седем години бивш румънски премиер Адриан Настасе, включително и за имотна сделка, Борисов каза, че не спомня за този случай. „Но и тука има много осъдени и в България има осъдени. Пак повтарям, компетентните органи да си решат въпроса“.

Засега обаче компетентните органи в България не успяват да намерят нарушения, за разлика от техните колеги в Румъния. Там доскоро антикорупционната прокуратура се оглавяваше от Лаура Кьовеши, която само преди месец София отказа да подкрепи за поста на Европейски прокурор.

Източник: capital.bg

Свързани новини

Анастас и Анастасия имат имен ден

Politic

Нинова: Ще подкрепим Манолова за касиране на вота в София

Politic

Тренд: ГЕРБ губи подкрепа, БСП запазва нивата

Politic

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.