Политика

Боил Банов: Моята глава е здрава и карловска, трудно пада

Целият сценарий беше да ми се вземе главата много по-рано. Моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада. На призивите на БСП за оставка не виждам какво да отговарям. Ако съм за оставка, аз ще си тръгна, няма да чакам някой да ми иска оставката. На тях това им е работата. 

Това заяви министърът на културата Боил Банов днес по време на пресконференция в Министерството на културата (МК) по повод исканата от БСП неговата оставка заради подадената оставка от директора на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ в културното ведомство Татяна Цветанова. Тя е подала своята молба за напускане поради закъсняло обжалване на делото, заведено от МК срещу концесионера, който е построил „Ларгото“.

„Без да съм съд и прокуратура, считам, че това е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева. Това е продължение на действията за уронване на престижа ми.

Всичко, което събираме като данни от дисциплинарния съвет, ще бъде внесено в прокуратурата с цел пълно разнищване на случая. Който и друг в министерството да е замесен по някакъв начин или да е знаел какво се случва, ще си понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата“, допълни той.

„Десетина дни преди атаката към мен в Министерството на културата постъпва информация, че губим делото за компенсации за ремонта на Ларгото. Срокът за жалене на решението е 12 март. Допреди няколко дни това, което знаех аз и което ми каза, че знае главният секретар, е че чакаме насрочено дело във ВКС на трета инстанция. Фактически допреди няколко дни на мен не ми е съобщено, че има някакво друго развитие по делото, освен че чакаме на трета инстанция ВКС по същия въпрос“, обясни Банов. 

По думите му преди няколко дни са разбрали, че ситуацията по делото е съвсем друга

– „служителят, който е оторизиран от Правна дирекция да води това дело, внася жалбата към ВКС на 13 март, а не на 12 март. След около 10 дни съдът връща определение, че е изпуснат срокът за подаване на жалбата. Това, което съдът връща, влиза в Правна дирекция, подписано е от директора на дирекцията. След около седмица или 10 дни Правна дирекция, без да уведоми нито мен, нито главния секретар, внася в съда жалене на това решение на съда и манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-ти – нещо, което не отговаря на истината, поне от нещата, които виждам. Оттам насетне съдът разглежда тази жалба и се произнася преди няколко дни“, обясни министърът на културата.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Той обясни още, че от март месец насам никой в министерството не е информиран за реалния ход на делото. 

„В този смисъл намесване на името ми в някакви хипотези е некоректно, не отговаря по никакъв начин на действителните събития, не отговаря и на нормативната уредба. Колко трябва да ми е акълът, след като към този момент тогава ме разследва прокуратурата след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, да спирам или да възпрепятствам това дело. Това може да го роди само болен мозък“, подчерта Банов.

 

 

 • Боил Банов
 • министерство на културата
 • оставка

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Бюджетният излишък е 1.8 млрд. лв. към март заради „нов“ източник на приходи

  Politic

  Манолова: Тревожно е мълчанието на Столичната община за „Топлофикация“ (видео)

  Politic

  Николай Хаджигенов: Ийебемтижурналистикатаисве

  Politic

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.